Seçme Ve Seçilme Hakkı’nın 87. Yıl Dönümü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi, Yenişehir Belediye Meclisi’nde Görev Yapan Kadın Üyeleri Ziyaret Etti. Başkan Aydın ile de görüşen kadınlar5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü Kutladı.

Sohbet ortamında gerçekleştirilen ziyarette, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nün, kadının toplumsal hayatta lâyık olduğu yeri alabilmesi adına farkındalık oluşturma, karşılaşılan sorunlara çözüm bulma günü olduğuna dikkat çekildi ve “çağdaşlık, kadına verilen değerle ölçülür. Kadınlarımızın eğitim düzeyi arttıkça toplumsal statüleri ve elde ettiği kazanımlar güçlendikçe Türkiye'nin yarınları daha aydınlık daha müreffeh olacaktır.” Denildi.

29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi Adına açıklamayı Serpil Kayar yaptı. Kayar açıklamasında “ Biz 29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi olarak, kazandığımız haklarımızla bugün Belediye Meclisi içerisinde görev alan kadın meclis üyelerini ziyaret ederek onları kutlamak istedik ve Atamıza bir kez daha minnettarlığımızı sunduk.” Dedi.

5 Aralık gününün önemine de değinen Kayar, daha sonra şunları söyledi:

Bundan 87 yıl önce, 5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile ülkemizde kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM V. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935'te yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM'ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı. Böylece kadınlar TBMM’deki tüm milletvekillerinin (400) yüzde 4,5’ini oluşturdular.

Ve her zaman ki mükemmel öngörüsüyle, kararlılığı ile Atatürk sayesinde, Cumhuriyet sayesinde Türk Kadınlarına hak ettikleri yerde, olmaları gereken görev başlarında bulunma olanağı yine birçok batı ülkesinden yıllar önce sağlanmış oldu.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Seçme Ve Seçilme Hakkı’nın 87. Yıl Dönümü
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.