Sendikalardan Soma Protestosu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir’de faaliyet gösteren işçi ve eğitim sendikaları, Soma’da meydana gelen ve yüzlerce işçinin ölümü ile sonuçlanan kazayı protesto etmek üzere Atatürk Anıtı önünde toplandı. Kristal-İş, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyelerinin katıldığı protestoda orta olarak hazırlanan basın açıklaması okundu ve Soma’da Yaşananların Kaza Değil, Katliam olduğu ifade edildi.

Yüzlerce sendika üyesinin katıldığı protesto eyleminde yapılan yazılı açıklama şöyle:

Manisa’nın Soma ilçesinde özelleştirilen Soma Maden İşletmeleri AŞ. ‘ne ait maden ocağında meydana gelen patlamada yüzlerce işçi kardeşimiz yaşamını kaybetti, yüzlerce işçi kardeşimiz yaralandı,  yüzlercesi yer altında kurtarılmayı bekliyor.  Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı, yakınlarına sabırlar diliyoruz.

Soma’daki katliamın sorumlularını biliyoruz.

İşçi sağlığı ve güvenliğinin tamamen bir maliyet unsuru olarak görüldüğü ve maksimum kârı elde etmek için en acımasız üretim süreçlerinde çalışmak zorunda bırakılan Soma’daki yüzlerce işçi kardeşimiz başından beri ölüme terk edilmişlerdir.

Özelleştirme, taşeronlaştırma politikalarını sürdürenler, maliyet düşürmek için işçilerin hayatına kast edenler, onlara cesaret verenler, daha önceki madenci katliamlarını sözleriyle ve icraatlarıyla aklayanlar, iş güvenliği yasasıyla işyerlerindeki denetimleri bile özelleştirenler Soma katliamının failidir ve hesap vermelidir.

Somada yaşanılana facia denilemez, bu bir katliamdır. Basında yer alan haberlerden bazılarına bakarak bu tezimizin doğruluğunu ortaya koyabiliyoruz.

Bir İşçinin açıklaması şöyle olmuş:

10 yılı aşkındır madende çalışıyorum. Bir kere bile denetime denk gelmedim. Denetim dedikleri tamamen formalite ve kağıt üzerinde yapılıyor.

Madenlere elektrik trafoları satışı ve montajı yapan yetkin bir firmanın uzmanı, bir gazeteye verdiği demeçte ise: “Ya gerçek saklanıyor ya da ex-proof dediğimiz ampulünden kablosuna tamamıyla patlama ve yanmaya dayanıklı malzemeler yerine kalitesiz malzeme kullanılmıştır.” İfadesi yer almaktadır.

Ayrıca bölgeden canlı yayın yapan bir televizyon kanalının yayınında konuşan bir işçi elinde taşıdığı kartı göstererek, “Biz bu kartlarla gidip fener alarak aşağıya iniyoruz. Ancak kartı olmadan fener alarak çalışanlar da vardı” dedi.

Soma madenleri kayıt dışı ve taşeron işçi çalıştırıldığı yönündeki haberlerle daha önce de gündeme gelmiş, işçiler taşeron çalıştırmaya karşı kampanyalar düzenlemişti. Ancak, Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan tüm teftişlerde madende yasalara uygun olmayan herhangi bir yöntemle işçi çalıştırılmadığı bildirilmişti. Bu durumun yalan olduğu içeride çalışan işçilerin sayısının net olarak verilememesinden ortaya çıkmaktadır.

Son olarak Sedye ile götürülen işçilerden birinin kendi durumuna aldırış etmeden, çizmelerinin sedyeyi kirleteceği düşüncesiyle onu çıkarmak istemesi, kömür karası emek işçilerimizin tertemiz yüreklerinin dışa vurumunu yansıtmış ve bizleri derinden etkilemiştir.

Ekmeğini kara topraktan çıkaranlar, alın terleriyle beraber kara toprağa gittiler. Bizler Emek Örgütleri olarak Soma Emekçilerinin ve halkımızın acısını paylaşıyoruz.  Yitip giden onca canımızı hiçbir söz, hiçbir eylem geri getirmeyecek, biliyoruz.

Ama bu yangına bir nebze de olsa su dökmek için, Sorumluların yanına bu ölümleri kar bırakmamak için, Yeni ölümlere alışkın bir sıradanlığa düşmemek için, Sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sendikalardan Soma Protestosu

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.