Vizyon ve eğitim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vizyon, kelime anlamıyla görünüm, ülkü demek. Mecaz anlamı ise, ileri görüş. TDK böyle tanımlıyor.

Vizyon sahibi olmak, geleceğe dair öngörülü olmak gibi bir anlama geliyor. Yani gelecekte önemli olan bir şeyi bugünden fark etmek, keşfetmek.

Günümüzde her şirketin web sayfasına baktığımızda ‘vizyonumuz’ başlıklı bir bölüme denk geliyoruz. Şirketin öngördüğü gelecek için hedeflerini ve çalışmalarını anlatıyor.

Günlük dilimizde de vizyon sahibi bir insanmış diye bahsettiğimiz insanlar var. Bugün başarılı olmalarını, geçmişteki faaliyetlerine bağlıyoruz.

Peki gerçekten nedir vizyon?

Pisagor mesela, iki boyutlu bir dünyada yaşarken, matematik kullanarak üç boyutlu düşünebildi. Dünyanın yuvarlak olduğunu bu sayede iddia etti.

Yani henüz dünyanın dışına çıkmak için yeterli teknoloji yokken, içinde yaşarken, dışardan görmeyi başardı.

Ondan yıllar sonra dünyanın yuvarlak olduğu fiziksel olarak kanıtlanabildi.

Ya da bugün yapay zeka için ihtiyaç duyulan güçlü işlemcileri, daha yapay zeka atılımı gerçekleşmeden önce üreten Nvidia şirketi.

Bugün dünyanın en büyük şirketlerinden olmayı vizyon sayesinde başardı. Kurucusu Jensen, insanlara sürecin başarı olduğunu görmeyi tavsiye ediyor.

Hiç varolmayan bir şeyi hayal etmek kolay değil. Ama bir kez adım atıldığında, gerisi mutlaka geliyor. Zaman haklı olduğunuzu kanıtlıyor.

Tüm ilham verici hikayelerde, başarılı insanların biyografilerinde gördüğümüz tam olarak bu. Ancak bunun için ihtiyacımız olan şey eğitim.

Özgür düşüncenin olduğu okullarda, genç beyinlerin hayal edebilmesi, bilimsel eğitim aldıkça, hayallerini şekillendirebilmesi ve sonucunda yeni icatlarla dünyaya katkı sunarak başarıyı elde edebilmesi mümkün oluyor.

Bilimsel dersleri azaltmak, dogmatik öğretiyi övmek ancak ortaçağ toplumlarındaki insan tipini geliştirebilir.

İçinde yaşadığımız çağda, bu tip insanların hayatta kalma ya da başarılı olma şansı maalesef yok.

Yani vizyon sahibi olabilmenin yolu, kişisel özelliklerden ya da yeteneklerden daha çok, bilimsel eğitimle, özgür düşünceyle mümkün.

Özgürce düşünebilen beyin, yüzlerce saçma fikrin götürdüğü yolda mutlaka işe yarar bir fikir bulacaktır.

Düşünmek yasak olduğunda, ya da düşündüğünü ifade etmek yargılanmak ya da aşağılanmak anlamına geldiğinde, gelişmek ve üretmek mümkün değil.

Vizyon sahibi gençler, toplumu ileriye taşıyabilecekse, bilimsel eğitim alan çocuklara ihtiyacımız var.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vizyon ve eğitim
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.