Yenişehirli çiftçiler, havaların elverdiği günlerde hayvan yemi yapımında kullandıkları bitkilerin ekimini yapıyorlar.
Çiftçiler, hayvan yetiştiriciliğinde ve süt üretiminde önemli yer tutan yem bitkilerinin ekim çalışmalarına başladılar. Toprağın ekime uygun duruma gelmesini fırsat bilen çiftçiler, arazilerinde hummalı bir çalışmaya giriştiler.
Gerek et gerekse süt hayvancılığının olmazsa olmazları arasında yer alan yem bitkileri, hayvan sağlığından verime, kaliteden kazanca kadar birçok dalda etkin rol oynuyor.
Yenişehirli hayvan yetiştiricileri de bugünlerde güneşli ve rüzgârlı havaları fırsata çevirerek yem bitkisi tohumlarını ekmeye başladılar. Çiftçiler, hayvan yemi yapımında kullandıkları bitkileri havaların elverdiği günlerde ekimini yapıyorlar.
Yenişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, Birlik üyelerine 'Beşli karışım' ve 'regras' olarak adlandırılan hayvan yemi bitkilerinin tohum satışını sürdürdüklerini belirtti. Tuna, "Hayvan yemi yapımında ya da kuru ot olarak kullanılan bu yem bitkileri avantajları nedeniyle her geçen yıl daha fazla tercih edilip ekilmeye başlandı. Beşli karışım yem bitkisiyle regras yem bitkisi enerji ve protein bakımından oldukça zengin. Süt Birliği'mizde bu yem bitkilerinin tohumlarının satışına devam ediyoruz. Talep günden güne artıyor" diye konuştu.
"Sanayi Yemi Kullanımı Azalıyor"
Beşli karışım ve regras yem bitkisinin üretiminin arttığını vurgulayan Tuna sözlerini şöyle sürdürdü: "Beşli karışım yem bitkisinin içinde yüzde 35 Macar fiği, yüzde 35 yem bezelyesi, yüzde 10 kılçıksız buğday, yüzde 10 yulaf ve yüzde 10 da tritikale var. Regras yem bitkisi ise silaj olarak adlandırdığımız hayvan yemi yapımında kullanılıyor. Ayrıca yeşil olarak hayvanın önüne yayılıyor ya da kurutup balya haline getiriliyor. Birlik üyelerimiz gün geçtikçe artan sayıda bu hayvan yemi bitkilerini tarlalarında yetiştirmeyi tercih ediyorlar."