Yenişehir Büyük Risk Altında

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İYİ Parti Meclis Üyesi Ercan Özel, son Meclis toplantısında verdiği önergede Yenişehir’in büyük bir risk altında olduğunu söyledi ve 2012 yılında Bakanlığın açıkladığı Türkiye aktif fay hatları haritasında Yenişehir’in, sınırları içerisinden iki tane fay hattının geçen nadir ilçelerden biri olduğunu belirtti ve” Yenişehir’de yerel yöneticilerimiz, Eğer deprem konusunda, gerekli önlemin yanında, halkın güvenliği ve sağlığını ciddiye almamaları halinde ilçe belediyesi hakkında yasal süreç başlatacağımı özellikle ifade etmek istiyorum.” Dedi

Verdiği yazılı önergenin tüm partililerin oy birliği ile Başkanlık Divanına havale edildiğini belirten ve Yenişehir’in büyük risk altında olduğunu söyleyen Özel’in açıklaması özetle şöyle:

Yenişehir’de depremsellik konusunda son birkaç aydır yaptığım araştırmalar sonucunda riskli bir deprem bölgesinde olduğumuzu ve iki adet deprem fay hattının üzerinde yaşadığımızı öğrenmiş bulunmaktayım. Hatta üç mahallemizin direk içinden deprem fay hatları geçiyor. Bu konu da ilçe belediyesi olarak güvenli bir Yenişehir ve güvenli bir gelecek için elimizden geleni yapmalı, çok geç olmadan depreme gerektiği şekilde hazırlanmalı, aynı zamanda vatandaşlarımızı da bilinçlendirmeliyiz.

2012 yılında Bakanlığın açıkladığı Türkiye aktif fay hatları haritasında Yenişehir’in içinden geçen fay hatları açıkça belirtilmiş durumda. Yaptığım araştırmalarda; Yenişehir’in, sınırları içerisinden iki tane fay hattının geçtiği, Türkiye'deki nadir ilçelerden biri olduğunu tespit ettim.

Belediye Bünyesinde Jeoloji Mühendisi Yok

Afetlerde yaşanan felaketlerin denetimsizlikten kaynaklandığı ortadadır. Güvenli yapıların ancak güvenlik zemin üzerine inşa edilebileceğini tüm yetkililer ifade ederken Yenişehir Belediyemiz norm kadrosunda olmasına rağmen bugüne kadar belediye bünyesinde, Jeoloji Mühendisi görevlendirilmemesi hataların en büyüğüdür.

Bursa Belediyeleri içerisinde Jeoloji Mühendisi görevlendirmeyen İznik’ten sonra tek ilçe maalesef Yenişehir Belediyemizdir. Ruhsatlı yapılar için gerekli olan zemin etüt raporu, tescilli bürolar tarafından yapılarak dosyaya konulmasına rağmen ilçe belediyemizde onu okuyacak, yorumlayacak ve hatta onaylayacak kimsenin bulunmaması, fay hattının direk üzerinde bulunan bir ilçe belediyemiz için hayati öneme sahip bir eksikliktir. Yenişehir gibi sıvılaşmanın yoğun olduğu yerlerde zemin etüdü son derece önemlidir.

Bursa’da birkaç belediye hariç, yerel yönetimler Bursa'nın deprem kuşağında olduğuna inanmak istemiyor. Bunların başında da maalesef Yenişehir Belediyesi geliyor.

Devlet; “Yenişehir’in içinden 2 adet fay hattı geçiyor, dikkat edin, önleminizi alın” diye raporlarını açıklarken, ilçe belediyesinin bu konuda olumlu tek bir adım bile atmaması içerisinde bulunduğumuz durumun vahametini ortaya koyuyor.

İlçe belediyemiz inşaat yapılacak bir yerde;“burada zemin sıvılaşması var, ya da fa hattı üzerinde” diyerek; “Buraya okul, hastane, bina yapamazsınız” demiyor, imar durumunu engelleyen hiç bir yaptırım uygulamıyor. Ama unutmamaları gereken bir şey varsa o da; “Depremin trafik kazası gibi olduğudur. Bir defa olur ve olduğu zaman insanlarımız ölür.”Fay hatlarını görmezden gelen idarecileri anlayamıyorum. Deprem olmadan hiçbir tedbir almayan, ancak sonrasında gündemine alan yerel idarecilerbölge halkına karşı ihanet içerisindedirler. Denetlemek devletin ve yerel yönetimlerin görevi iken, yapı denetim yönetmeliklerini uygulamamak en büyük suçlardan biridir.

Yasal Süreç Başlatacağım

Bu kapsamda, Yenişehir’de yaşayan halkımızın can ve mal güvenliği için İYİ Parti Meclis Üyesi olarak, son meclis toplantısında verdiğim önerge, bu soruna bir çözüm arayışı içerisinde olduğumuzun en büyük göstergesidir.

Yenişehir’de yerel yöneticilerimiz, acilen muhtemel bir depreme karşı tedbir almaları ve depremle inatlaşmayı bitirmeleri gerekiyor. Eğer deprem konusunda, gerekli önlemin yanında, halkın güvenliği ve sağlığını ciddiye almamaları halinde ilçe belediyesi hakkında yasal süreç başlatacağımı özellikle ifade etmek istiyorum.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Büyük Risk Altında
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.