Yenişehir Köyleri (Karacaali Köyü) 1

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlçenin batı yönünde, ilçe ile aynı adı taşıyan ovanın kuzey kesiminde arazisinin büyük bir bölümü ovada ve ovaya sınır yamaçlarda yer alan köy ortalama olarak 238 m rakımda konumlanmıştır. Ovanın en geniş yerinde kuzey de en uçta bulunur. Batısında Menteşe, kuzeybatısında Kavaklı ve Süleymaniye, doğusunda Karaköy, kuzeydoğusunda Dereköy, kuzeyinde Yıldırım, güneyinde Yolören ve güneydoğusunda da Çardakköy ile arazi sınırları mevcuttur.

Yenişehir’e olan mesafesi yaklaşık 10 km’dir. İlçe merkezinden batı yönünde Bursa karayolu takip edilerek 9. km’den sağa sapılıp asfalt yol takip edilerek köye ulaşmak mümkündür.

İsminin Kökeni

Köyün ismi Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından ve döneme ait kayıtlarda adı sıkça geçen tanınmış kumandanlardan Alp Aygut Bey’in oğlu Karaca Ali Bey’den gelmektedir. Tarihi vesikalara göre Karaca Ali Bey köyün kurucusudur. Kurucusuna nazaran da “ Karacaali Köyü” olarak anılmaktadır.

  1. yüzyılın başlarına ait köye ait bilinebilen en eski kayıtlarda “Karaali Köyü” olarak isimlendirilen köy daha sonraki dönemlerde “Karacaali Köyü” olarak anılmaya başlamıştır.

Karaca Ali Bey Kimdir

Osman Gazi dönemi kumandanlarından Aygut Alp’in oğlu olan Karaca Ali Bey, Timurtaş Paşa ve Demirtaş Paşa’nın da babasıdır. Göktekin; Alp Aygut Bey ve oğlu Karaca Ali Bey’lerin kuruluş döneminde merkezleri Nallıhan olan ve Danişmend Oğullarının bir kolu olduğu rivayet edilen Küçük Umur Beyliği içinden gelip Osman Gazi’ye katıldıklarını, yarar gösterdiklerini ve yurt edindiklerini belirtir.

Ermeni Beli, Ermeni Derbendi, Kulaca savaşlarında bulunmuş, Orhan Gazi ile birlikte Sakari kıyılarının fethinde ve İznik üzerine gerçekleştirilen ablukalarda yer almıştır. İznik ve çevresindeki fetihlerde büyük gayretleri olan Karaca Ali Kızılhisar’ın ilk dizdarlığını yapmış bu nedenle Dizdar Ali ismini almış, Drazali olarak da anılmıştır.

Gölcük ve havalisinin fetihlerinde bulunan Karaca Ali, bulduğu ve yaptırdığı deniz araçları ile Karamürsel’i kendisine karargâh yapmış 1320-1330 yılları arasında Marmara’da birçok fetihlerde bulunmuştur. İmralı Adası’nı alarak Osmanlı topraklarına katmıştır. Osmanlıların ilk deniz amirali olama unvanına sahiptir.

Yenişehir’de bugün Şemaki Camii olarak bilinen caminin olduğu yerde Karaca Ali Bey tarafından yaptırılan ilk cami 1700-1750 yıllarına kadar ayakta kalmış ve bu tarihlerde yıkılmıştır. 1820 yılında Şemah’tan gelen Hacı Hüseyin Ağa Karaca Ali Bey’in yaptırdığı ve yıkılan caminin biraz gerisine yeni bir cami yaptırınca mevcut cami de Şemaki Camii olarak anılmaya başlamıştır.

Köyün Kültürü

Karacaali Köyü yerli bir köy olup, gelenek ve göreneklerine bağlı bir yaşam tarzları vardır. Düğünlerde damat köyün gençleri tarafından daha önceden oluşturulmuş çamura atılır. Daha sonra yakın akrabaları ve arkadaşları da bu çamura atılarak seyirlik bir görüntü oluşur.

En meşhur yemekleri et suyu ile yapılan piyaz ve kaz etinden yapılan şipirttir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri (Karacaali Köyü) 1
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.