Yenişehir’de tarihi seferberlik!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir Belediyesi, yöreye has mimari özellikler taşıyan tarihi evlerin yıkılmaya yüz tutan son örneklerini bir bir ayağa kaldırıyor. Başkan Aydın, “Osmanlı Devleti’nin ilk başkentindeki tarihi mirası geleceğe taşımak zorundayız” dedi.

Sokağa açılan kanatlı kapılar ve ardındaki geniş ve uzun avlu. Avlunun bitişiğinde ahır, dam ve samanlık. Bir köşesinde kümes kondurulan avlunun taş duvarında bir arı kovanı… Bahçesinde bir su kuyusu ya da tulumba… İki katlı, yığma bir bina… Giriş katında mutfak ve kileri, hemen karşısında bir misafir odası… Girişte büyük bir salon ve bu salondan üst kata uzanan ahşap bir merdiven… Üst katta yatak odaları ve bahçeye bakan ferah bir balkon… Odalarda gömme banyo ve ahşap dolaplar… Bu mimari özellikler tarihi Yenişehir evlerine ait. Sadece ilçe merkezinde değil, Yenişehir’in köylerinde de benzer mimari özellikler taşıyan bu evlerin büyük bir bölümü 100 yıl önce Yunan işgali sırasında büyük zarar gördü. İlçenin Osmanlı Devleti’nden kalan tarihi mirası gibi Yenişehir evleri de yakılıp yıkıldı.

Apartman kültürü

Kurtuluştan sonra cumhuriyetin ilk yıllarında yeniden inşa edilen sivil yapıların birçoğunun zamanla apartman kültürüne yenik düştüğünü ifade eden Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, yerel yönetim olarak bu evlerin yıkılmaya yüz tutan son örneklerini ayağa kaldırmak için harekete geçtiklerini söyledi. Çalışma kapsamında kamulaştırdıkları iki “Yenişehir Evi”nde restorasyonun tamamlandığını bildiren Başkan Aydın, “Bu yapılardan birini müze olarak diğerini ise sosyal amaçlar için kullanmayı planlıyoruz. Bugüne kadar aralarında Lapacılar ve Yorgancılar konağının da olduğu 11 sivil yapıyı ele aldık ve yaklaşık 10 milyon TL harcama yaptık” dedi.

Sadece tarihi evler değil ilçe merkezindeki bütün tarihi mirası ayağa kaldırmak istediklerini belirten Başkan Davut Aydın şöyle devam etti: “Yenişehir’in merkezindeki Murat Paşa Camisi ve Şemaki Evi’nden başlayarak, Süleymanpaşa Türbesi, Çınarlı Cami, Balibey Cami, tarihi çarşı, tarihi belediye binası ve meydanı, tarihi hamam, saat kulesi ve Sinan Paşa Külliyesi arasındaki bölgeyi bir prestij alanına dönüştürmek amacındayız. Şu an bölgedeki tarihi çarşının üstünü kapatıyoruz. İstiklal Caddesi’nde de benzer bir proje uygulayacağız. Yine Süleymanpaşa Türbesi’nde restorasyon ve çevre düzenlemesini başlattık. Tarihi Saat Kulesi’ni yeniledik. Yıktığımız eski polis karakolunun olduğu alanı şimdi Kuruluş Parkı olarak projelendirdik. Tarihi hamamın Vakıflardan devrini sağladık. Şimdi etrafını açıyoruz. Ayrıca Yunan askerlerinin top atışıyla yıktığı, kurtuluştan sonra Marmaracık Köyü’nden getirilen taşlarla yeniden inşa edilen tarihi belediye binamızı da önümüzdeki aylarda restore edeceğiz.”

Üretken belediyecilik

Yine Atatürk Anıtı’nın bulunduğu bölgenin de ele alınacağını dile getiren Başkan Davut Aydın, bitişikteki ihalesi ve müteahhide yer teslimi yapılan Osman Gazi Millet Bahçesi Projesi’ni de önümüzdeki yılın ilk aylarına yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ilkelerini belirlediği Üretken Belediyecilik anlayışının bir gereği olarak Yenişehir’de geçmişle geleceği buluşturma amacında olduklarını vurgulayan Başkan Davut Aydın, “Tüm bu çalışmalar sürerken ilçe merkezimizdeki geleneksel konut dokusunu da yaşatılması arzusundayız. Yenişehir’in sivil mimarlık örneği olan bu binaları geleceğe taşıma yönünde; tespit ettiğimiz bazılarını imkanlarımız ölçüsünde kamulaştırmaya başladık. Yenişehir’imizin yıkılmaya yüz tutan bu hazinelerini ayağa kaldırıp gelecek nesilleri aktarmak bu millete olan borcumuz” dedi.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir’de tarihi seferberlik!
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.