Yolun Sonu! Çerkez Ethem Ve Kardeşleri 2

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethem, Yunanlara yaptığı mütareke önerisinin kabul gördüğünü öğrenir öğrenmez, ne yaptığını anılarında bizzat kendisi açık açık anlatıyor:

” İsmet Bey’e bir darbe indirmenin zamanı gelmişti… Büyük kuvvetimizle ve Yunan cephesinden aldığımız iki kudretli topumuzun himayesinde, Gediz’e girmiş tümenler üzerine taarruza başladık.

İki buçuk saat süren çetin bir boğuşma sonunda, İsmet Bey kuvvetleri bozgun gösterdi… Kıtalarımız, geceyi Gediz’de ve şimalinde geçirdikten sonra, sabahleyin erkenden, Kütahya istikametine doğru takibe koyuldu. Ben de karargâhımla birlikte Kütahya’ya doğru ilerliyordum. Acaba bu darbe kâfi gelecek miydi”?

Dikkat ediniz. Tarih 7 Ocak’tır, “Yunan ordusu İnönü’ye doğru yürüyor, Çerkez Ethem kuvvetleri de Kütahya üzerine!

Ethem anlatmaya devam ediyor:

“Ertesi günü öğleden sonra, Alayunt ve Kütahya civarında yeni müdafaa hatları ile karşılaşmış ve taarruza başlamıştık… Kuvvetlerimiz bu müdafaa hattını, akşama kadar haylice sarsmaya muvaffak olmuş görünüyordu. Gece bastırınca iki taraf da sükûnete çekildi… Ertesi günü mücadelenin daha şiddetli olacağına kaniydim. Nitekim öyle oldu. Sabahleyin erken muharebe yeniden başladı ve gittikçe şiddetlendi…

…Öğleden sonra, sağ ve geri taraflarımızdan Refet Beyin süvari kuvvetleri yaklaşmış, bunları bekleyen müfrezelerimizle çarpışma başlamıştı. Bizim için yapacak şey., bütün büyük kuvvetlerimizle Refet kuvvetlerine, mukabil taarruza geçmekti.. Refet Bey kuvvetlerine karşı taarruza geçtik ve püskürttük…”

Çerkes Ethem kuvvetleriyle girişilen bu çatışmalarda, yalnız 61.Tümen birliklerinin kayıp sayısı şöyledir:

“2 subay, 12 er şehit; 6 subay, 56 er yaralı; 218 er kayıp. Diğer tümenlerin kayıplarını da buna göre oranlamak mümkündür.”

Çerkes Ethem, anılarında Türk ordusuna karşı nasıl savaştığını; ‘taarruz ettim, bozguna uğrattım, sarstım, püskürttüm’ diye anlatıyor. Bizim uydurma tarihçilerimiz ise ‘Ethem Türk ordusuna karşı savaşmadı” diye masal okuyorlar.

Bu olaylar, Yunan Askeri kaynaklarına da konu olmuştur. Yunan Askeri Tarihi’ne göz atalım. Devam edecek.

Link: https://youtu.be/X0W2Dsqyw5k

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yolun Sonu! Çerkez Ethem Ve Kardeşleri 2
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.