Yerel Seçimlerden bu yana 8 ay geçti. Bu geçen süre, bir şeylerin yapılması, en azından filizlenmesi için yeter de artardı bile. Fakat şehrimizde değişen bir şey var mı diye bakıldığında cevap hepimiz için aynı : Eski hamam, eski tas..
Burada hep yazdım, ilk yazımlarımdan bu yana dile getirmeye çalıştım. Bu şehir değerli bir şehir ve değişmesi artık kendisini aşması gerekir. Diğer şehirlerden farklı olması, potansiyelini kullanması, vagon değil Bursa için lokomotif olması gerekir.
Tarih var, doğal güzellik var, şehre yetecek nimetler bol bol var; tarım desen Türkiye’nin bir numarası olur, konum desen bölgenin tüm cazibe yerlerinin ortasında; dümdüz bir ova ve değerlendirildiğinde aslında bu bölge için bir vaha. Ama baktığında inanın on yıl önce de aynı on yıl sonra da aynı hala. O yüzden düşündüm de, Yenişehir’i yönetenlerin bir master planı, yani şehrin gelişim, değişim, gelecek planı yok galiba. O zaman bir “yapılacaklar listesi” vermek lazım Belediye Başkanı’na.
Ne yapılabilir Yenişehir’i geliştirmek için diye düşünüldüğünde, öncelikle Yenişehir’in özgüveninin oturtulması, yeniden oluşturulması ve potansiyellerinin tespit edilip kullanılması gerekmektedir. Bir belediye başkanının bu hususları masaya yatırıp ona göre şehrin gelecek planlarını ortaya koyması gerekir. Yoksa Yenişehir, Bursa Belediyesi’ne göbekten bağlı, kimliksiz bir halde siyaset ve çözüm üretir. Yenişehir’i, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Ankara’dan da Tayyip Erdoğan yönetir. Şimdi görüntü aynen böyledir.
Sonra belediyecilikte çok basit bir eylem olan, şehrin çehresinin düzeltilmesi. Yolları ile kaldırımları ile parkları, yeşil alanları, refüjleri, şehir mobilyaları, hatta çöp konteynırlarına kadar görünen her şey elden geçirilip güzelleştirilmelidir. Ama öyle basmakalıp değil, şehrin tarihine, bugününe ve oluşturulacak geleceğine uygun bir şekilde. Ama bu basit düzenlemeler dahi yok Yenişehir’de. Hala tozlu, çamurlu yollar, düzensiz ve bir standardı olmayan kaldırımlar, refüjler, parklar…
Sonra bir marka yaratma çabası olmalı bir Belediye Başkanının. Örneğin Yenişehir Türkiye’de nasıl anılmalı? Var mı bir kimliği şehrimizin, bu yaratıldı mı? Kaymağı meşhur olan şehrin hayvancılığı bitirildi, kaliteli ve sağlıklı tarım ürünleri ile meşhur olan şehrin tarımı bitirildi. Tarihi desen birkaç hocamız olmasa neredeyse hiç araştırılmadı, yazılmadı. Bu yüzden turizm de neredeyse şehrimizde hiç yaratılamadı, olmadı. Sanat zaten mevcut yönetimlerle mümkün mü? Yenişehir’de 1900’lerin ortalarındaki festivaller ve Ramazan sokakları ile etkinlik yapıldı da denmez. Dolayısıyla Yenişehir, ruhsuz, isteksiz, vizyonsuz, hevesi olmayan, günü kurtaran, idareci bir belediyecilik anlayışı ile bir on yıl daha aynı yerde saymaya devam eder.
Başka bir anlatımla söyleyeyim. İki haftada bir bu köşede yazı yazıyorum ve bazen Yenişehir ile ilgili yazacak bir konu dahi bulamıyorum, bazen Yenişehir’in bir gündemi dahi olmuyor, olumsuz olaylar dışında, artık siz düşünün.
O yüzden, Yenişehir Belediye Başkanı’na yapılması gerekenler listesini veriyorum Yenişehirli bir vatandaş olarak:
1- Şehri tanımalı, şehrin potansiyellerini ortaya koyup şehrin özgüvenini yeniden oluşturmalı. Yani başkentlik yapmış şehri, tekrar “bir başkent haline” getirmeli.
2- Başta şehrin yolları, ana arterleri olmak üzere, artık biraz olsun utanarak, şehrin yolları ve tüm çehresi düzeltmeli. Bu şehrin insanlarına nasıl bir şehir yakışır ise öyle bir şehir yaratılmalı.
3- Şehrin bir marka değeri olmalı, bir markası olmalı. Bir marka yüzü olmalı. Bu tarihi de olabilir, tarihi yerleri de ya da ürettiği sebzesi, meyvesi hatta unuttuğu kaymağı da olabilir.
4- Şehrimizin olmazsa olmazı, tarımı desteklenmeli ve bu alanda her türlü faaliyet de gerçekleştirilmeli.
5- İlla bir sanayi yaratılacaksa kesinlikle tarıma endeksli bir sanayi oluşturulmalı, gıda sanayi yaratılmalı. Şehir metal sanayiye, cam sanayiye boğulmamalı. Şehrin güzelliği, doğası karartılmamalı.
6- Şehirde orantılı ve düzenli bir büyüme sergilemeli, şehirde yapılaşma geniş düzlükler olan şehrimizde her bir köşeden eşit olmasa da mantığa uygun bir şekilde yapılmalı. Binalar şehrin eğer yüzü ise, nizami binalar, düzenli yollar ve yerleşim alanları ile siluet korunmalı.
7- Yenişehir’de istihdam alanları çoğaltılmalı.
8- Esnaf yapılacak faaliyetler, halk günleri, kart uygulaması gibi eylemlerle desteklenmeli.
9- Şehir için ve dışı yeşil alanlar, mesire yerleri korunmalı ve çoğaltılmalı, doğal kaynaklarımız, barajlarımız, Kocasu’yumuz korunmalı.
10- Havaalanı kapatılacak mı soruları bir yana, Bursa’nın ve çevre şehirlerin tek ve değişmez havayolu taşımacılığının merkezi olmalı.
11- Şehirde bir barış iklimi yaratılmalı, kutuplaşma önlenmeli ve topyekun Yenişehir için, sadece Yenişehir için uğraşılmalı.
12- Ve son olarak, Yenişehir ne Bursa’dan ne de “bir şey değil kendisini her şey olarak gören RTE” tarafından Ankara’dan yönetilmemeli.
Bu maddeler daha da çoğaltılır. Neredeyse, 15 yıldır aynı parti ve zihniyet tarafından yönetilen Yenişehir’de değil 12, maalesef aslında yapılması ve değişmesi gereken 112 madde var. Ama hiçbir şey yapılmıyor Yenişehir’de “idare-cilikten” başka. Esaslı yapılan ya da değişen bir şey yok hatta çok basit peyzajı, yolu, kaldırımı bile “berbat” Yenişehir’in. Bu şartlarda, insanlarımız size oy verebilir, bir dahakine de öyle. Fakat bu Yenişehir’e bir şey kazandırmaz, Yenişehir Belediye Başkanı size de. Hiç sanmıyorum ama bazı şeyler yüzünüze vurulduğunda belki anlarsınız ve 8 ay sonra artık bir şey yaparsınız diye düşündüm ve bunları yazdım. Ümidim yok ama umarım yanılırım.
Son olarak, “görülen köy kılavuz istemez”, Yenişehir en kısa sürede tercihlerini gözden geçirmeli.
Yorumlar kapalı.