İnsan toplumsal bir varlık olduğundan, yaşamı da toplumsal gruplar içinde yaşamakla geçer. En küçük toplum aile ise, arkadaşlıklar da en mini bir cemiyettir.
Bu cemiyet; iki ayrı bedende yaşayan tek bir yürek gibidir. Birbirinden haz duyan iki insan, hoşgörülü bir ortamda, fırsatçılığa ve alınganlığa yer vermeyip, fedakârlıktan da kaçmaz. Nezaket kayseri escort kurallarına uyarak bu birlikteliği dürüstçe sağlayıp, devam ettiriyor ise bu en ideal bir arkadaşlıktır. Ve herkes tarafından örnek alınmalıdır.
İşte eski dostluk ve arkadaşlıklar da böylesine sağlam ve güven verici idi. Sözler senet gibi geçerliydi ve ağızdan çıkan sözün arkasında durulurdu. Hile, yalan ve riya asla yapılmaz, sır olan konular da gereği gibi saklanırdı. Delikanlılıktan da taviz verilmeden, her şeyin adam gibi yakışanı yapılırdı.
Sevinç ve kederde bütün her şey adilane bir şekilde karşılık beklemeden, yardımlaşarak paylaşılırdı. Fitne ve fesatlık gibi davranışlardan uzak durulur, dedikoduya yer vermemeye özen gösterilirdi. Çevremizde ideal arkadaşlardan ve arkadaşlıklardan isimler vermeyi, ayırım yapabiliriz kuşkusuyla pek uygun görmüyorum. Okuyucularımın çevresindeki böyle insanları örnek almasını ve kendilerinin de ideal bir örnek olmalarını temenni ediyorum.
Günümüzdeki dostluk ve arkadaşlıklar ise, çıkar eksenli olup, menfaat ön planda gelmektedir. Dürüstlük ve güven tedavülden kalkalı epeyi bir zaman olmuş. Bırakın her şeyi, insanlar borçlu çıkarım diye birbirine selam dahi vermemekte. Hatta babanın evlada, evladın da babaya güven duymadığı bir zaman tünelinden geçiyoruz.
Neden ve niçin böyle olduk?
Bu soruya cevap herkesin kendi dağarcığındadır. Arkadaşı: tanışma ortamına göre, asker arkadaşı, okul arkadaşı, takım arkadaşı, yol arkadaşı, iş arkadaşı, hastane arkadaşı ve hapishane arkadaşı vb. gibi adlar vererek tanımlıyoruz. Ama özde arkadaş ve arkadaşlık ne öyle ucuz ve ne de kolaydır!..
Takdir edileni, hiç darılmadan, ömür boyu devam edeni olmalı. Böyle bir devirde de hâlâ örnek gösterilen bütün arkadaş ve arkadaşlıkları kutluyor, ne mutlu böyle olanlara, olabilenlere diyorum. Fotoğraflarımızda simaları unutulmuş olanları lakaplarıyla gün yüzüne çıkarıp, hepsini sevgi ve saygı ile anıyorum.
Asker Arkadaşları
Yıl: 1940. Yer: İstanbul. Ortada olan eski terzilerden Hancıların Cevdet Ataç, solda yine eski terzilerden Horozların Arif Horoz ve sağdaki ise Şemakilerin Ahmet Şemaki. (Eski Belediye Başkanımız Vedat Şemaki’nin amcası). (Fotoğraf kaynağı: Kadriye Horoz)
Takım Arkadaşları
Yıl: 1954. Bursa Atatürk Stadı’nda Yenişehir Gençlik Kulübü’nün Gemlik Güven’e 4-1 mağlup olduğu maç öncesi.
Ayaktakiler (Soldan sağa): Arap Fahri, yanındaki bilinemedi, Fuat (Ziraat Bankası Müdürünün oğlu), Ahmet Tezcan (Yarasarlı), Vedat Şemaki (Eski Belediye Başkanlarından), Ormancı Co, Gogu Orhan.
Oturanlar (Soldan sağa): Motor Ahmet, Köse Kemal, Kaleci Sadi Çevik, Cumhur Ayraç (Sütçü Hafız’ın damadı). (Fotoğraf kaynağı: Kâzım Söğüt)
Okul Arkadaşları
Yıl 1962. Dört Yenişehirli bir arada. Yer ise Ankara’daki Maliye Meslek Okulu’nun bahçesi. İki genç Harbiyeli o okulda okuyan iki arkadaşlarını ziyarete gitmişler.
Soldan itibaren: Niyazi Yaşa (Emekli Komiser Ruhi Yaşa’nın kardeşi), Emin Aydoğdu (Prof. Dr. Doğan Şenyüz’ün dayısı), Emin Yaşar (Apak Un Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı) ve Necdet Yüce (Yüceler Ticaret). (Fotoğraf kaynağı: Adem Yüce)
İş Arkadaşları
17 Şubat 1969. Kanlıların Emekli Öğretmen Osman Alkan’ın torunu Aydoğan İrener’in düğününden bir kesit.
Soldan itibaren: Osman Ayyıldız, Ömer Başeğmez, Hüseyin Örs, Ali Dıngıl, Osman Kızıltan, Damat Aydoğan İrener, Nazım Camcı, Sağdıç Hasan Alpat, Kemalettin Ayas, Abdullah Akalın, İsmail Bıçak. Oturanlar: Ali Sezer, Turgut Yüce. Fotoğraftakilerden Ömer Başeğmez Köprühisar Tarım Kredi
Kooperatifi eski müdürü, Abdullah Akalın Diş Hekimi, oturanlardan Turgut Yüce Halk Bankası, diğerlerinin hepsi Ziraat Bankası Yenişehir Şubesi mensuplarıdır. (Fotoğraf kaynağı: Osman Kızılkan)