Yenişehir’in Bakkal Esnafları (2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1951 yılında dönemin Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz, Çınarlı Camii’nin batı ve güney batısında mevcut olan bütün baraka dükkânları yıktırarak, yerine iki katlı bu günkü ilk betonarme binayı Belediye Dükkânları olarak yaptırmıştı. Bu dükkânlar betonarme olan ilk mekânlardı. Kepenkleri tahta olmayıp, günümüzde de kullanılan oluklu galvaniz saçtan yapılmış rulo kepenkliydi.

5 Nisan 1958 de vefat eden Gökgöz’ün yerine bu kez Şakir Üntut meclis üyeleri arasından seçilip Belediye Başkanı olmuştu. Onun döneminde resmi işyerleri nasıl öğle yemeği için 1-1,5 saat tatil oluyorsa, esnaf ve sanatkârın iş yerleri de öğle yemeği için o süreler kapalı olurdu. Bu saatlerde birçok esnaf ve sanatkâr kapısını kapatmaz, kapı ağzına sandalye veya tabure gibi herhangi bir şey bırakırdı. Bu içeride kimsenin olmadığının işaretiydi.

Görevim gereği esnaf ve sanatkârın bankası olan Halk Bankası’nda (1968-1976) ve (1996-2000) yılları arasında Yenişehir de görev yapmam nedeniyle, esnaf ve sanatkârımızın işyerlerini, mali ve ekonomik durumlarını ve de ticari ahlaklarını bildiğimi, bilemediklerimi de öğrendiğimi belirtmek isterim.

O yıllarda ilçemiz Esnaf ve Sanatkârının kredi talepleri, 1953 yılında kurulan Yenişehir Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifinin kefaletiyle Bursa Halk Sandığından temin edilmiş, 1963 yılında Türkiye Halk Bankası A.Ş. olarak faaliyete geçince, bu kez kredi talepleri 1967 yılına kadar T. Halk Bankası A.Ş. Bursa şubesinden, 1967 yılında T.Halk Bankası A.Ş. İnegöl Şubesi faaliyete geçince, Yenişehir Şubesi açılıncaya kadar bütün kredi talepleri, bu iki şubeden karşılanmış, 16 Kasım 1968 tarihinde Yenişehir Şubemiz faaliyete geçince Yenişehir ve İznik Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin kredi taleplerini karşılamaya başlamıştır.

Her iki kooperatifin kayıt ve belgelerinin teslim alınmasındaki üç kişilik heyette Şube Müdürü Mahir Giritli, Muhasebeci Adnan Bekir Topaloğlu ve Krediler Servis sorumlusu olarak ben bulunmuştum.

O nedenle Yenişehir Esnaf ve Sanatkârları Kredi Kefalet Kooperatifinin üye kayıt defterlerinden elde ettiğim bilgi ve belgeler doğrultusunda bakkal esnafımızı birlikte tanımaya ne dersiniz?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu meşhur ürünüyle her zaman anılan o günkü mekânda; Soldan itibaren: Sabuncu Ali Pınarkaya, Şar Kulübünün İşletmecisi Cafer Ağaların Kocakulak Ahmet’in büyük oğlu Emin Büyükyanbollu, mekân sahibi Çolakoğulların Ahmet Efendinin küçük oğlu Lütfü Çolakoğlu ve Değirmencilerin Hacı Ahmet Ustanın büyük oğlu Ali Osman Yılmaz birlikteler.

 

 

Bu bakkal dükkânı Belediye Meydanındaki 17-19 No.lu işyeridir. 1930 yılında dedesinin babası Çolakoğulların Ahmet Efendi tarafından işletmeye açıldığını Ahmet Çolakoğlu, elindeki belgeye dayanarak söylemektedir. Birinci Dünya ve İstiklal Savaşı Gazisi olan Ahmet Efendi 1946 yılında vefat edince, bu işyeri 3 yıl kapalı kalmıştır. Sonra oğlu Lütfü Çolakoğlu (1927-2002) 1950 de askerden terhis olunca, tekrar baba mesleğini devam ettirmiştir. Mesleğindeki 52 yılını oğlu Necdet Çolakoğlu (1946-1993) ile 1980 yılına kadar, sonra da büyük torunu Ahmet Çolakoğlu ile 1993 yılından ölümü olan 2002 yılına kadar birlikte geçirmişlerdir. İlçemizde baba mesleğini değiştirmeden aynı mekânda bu kadar uzun süre devam ettiren esnaf ya da sanatkâr yok denecek kadar azdır. Dedelerinin ölümünden sonra torunları Ahmet ve Tamer Çolakoğlu, bakkaliye dükkânını 2008 de tasfiye edip, Konfeksiyon Mağazasını faaliyete geçirmişlerdir.

1960’lara ait olan bu resim Çolakoğlu Kardeşlerin albümünden alınmıştır. Bu duyarlı davranışlarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. Zira o eski günleri yad edip, zamanın renkli esnaflarını mangal başı sohbetlerine o anın sıcaklığı ile tanık olmamıza nedendir. Arka planda görülen tahta raflar ve özenle yerleştirilmiş çeşitli ürünler.

Örme çuval ve karton silindir kutulardaki gıda maddeleriyle ile ağaç askıda balık kılçığı misali dizilip müşterisini bekleyen lamba şişeleri ve sunuma çıkmış kahve fincanlarının albenisine ne demeli? Çolakoğlu Bakkaliye deyince ilk akla gelen o meşhur ürünleri çekilmiş kurukahvesi idi. O kurukahvenin tadı bugün anılarda kaldı.         Devam edecek

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir’in Bakkal Esnafları (2)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.