YENİŞEHİR’İN ECZANELERİ VE ECZACILARI (2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen sayımızda açılış tarihi itibariyle 1. Halk Eczanesi Abdullah Özsolak,  2. Gürmener Eczanesi Adnan Gürmener, 3. Ankara Eczanesi Niyazi Erna, 4. Sağlık Eczanesi Bekir Sabri Günak, 5. Şehir Eczanesi Şaban Togay, 6. Zeren Eczanesi Zeren Gürmeriç,  7. Sağlık Eczanesi Zekiye Günak, 8. Sağlık Eczanesi Bedii Kongu ve 9. Aydın Eczanesi Aydın Söğüt’ten bahsetmiştik.

 

Yıl: 1985. Hayat Eczanesi sahibi Ragıp Ersoy ile çalışanları. Sağ baştaki kalfası Alaattin Ertekin
Yıl: 1985. Hayat Eczanesi sahibi Ragıp Ersoy ile çalışanları. Sağ baştaki kalfası Alaattin Ertekin

 

10. ncu sıradaki Hayat Eczanesi’nin sahibi de Eczacı Ragıp Ersoy’dur. O’nu 1969 yılında Ayazlı Burhan Savcı’nın düğününde tanımıştım. Ondan sonra da birbirimizden hiç kopmamıştık. Çok iyi bir arkadaş, candan dosttu. Boyu endamı yerinde, kapı gibi bir adamdı.  Okkası kadar da yüreği vardı. Gerçekten de işyerinin adı gibi, hayat doluydu. Yardımsever kişiliğiyle, muhabbetlerine asla doyum olmazdı. Yanına çırak olarak girip, kalfası olan Gökçesulu Alaattin Ertekin’di. Bursa Çifte havuzlarda ise kalfası İhsan Gündüz’dü. Yenişehir’den 1976 yılında tayin nedeniyle ayrılmama rağmen, iletişimimiz kopmamıştı. Büyük kızı Beyza Ersoy’dan eczane ile ilgili resimleri ve de biyografisini istemiştim. Sağ olsunlar hemen gönderdi:

Babam Ragıp Ersoy 1942 yılında İnegöl’ün Mezit Köyünde dünyaya gelmiş. İlkokulu köyünde, ortaokulu Karacabey de bitirdikten sonra Liseyi ise İstanbul Haydapaşa Lisesinde tamamlamış. İstanbul Eczacılık Fakültesinden 1970 yılında mezun olmuş. İlk eczanesini Bursa Koğukçınar’da açmış. Askerlik görevini yedek subay olarak yaptıktan sonra, 1973 yılında Çayır Mahallesi Şalvarlı Sokaktaki Park Otel’inin altında Hayat Eczanesini açmış. Daha sonra da Saat Kulesi civarındaki Alanyalı’lara ait olan iş yerine taşınmış. Burada 1988 yılına kadar çalışarak, oradan da İnegöl’ün Yenice nahiyesine gidip, Yenice’ye ilk eczaneyi hizmete açan babamdır. 1990’lı yılların başında eczanesini Bursa’ya taşıyarak, önce Küplüpınar’da, sonra da Çiftehavuzlar da bu mesleğini sürdürürken,  4 Kasım 1995 tarihinde vefat etmişti. Üniversite yıllarında amatör olarak tiyatroyla ilgilenmiş, Osmangazi Lisesi Halk Dansları ekibine, bir dönem Kafkas Halk Dansları eğitmenliği yapmıştı. Bursa’ya döndükten sonra, iki dönemde Bursa Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanlığı görevini yürütmüştü,” diyordu.

11 nci sıradaki Erkan Onur Yenişehir Eczanesini, Yapı Kredi Bankası Yenişehir Şubesinin yanına açmıştı. (Uslu Kuyumculuğun olduğu yer) Aslen Gemlikli idi. Uzun yıllar burada çalıştıktan sonra da işyerini Ali Can Caddesine nakletmişti. O da genç yaşta vefat etti. Ondan sonrakilerine tanık olamadım. Çünkü bende 1976 yılında Halk Bankası Demirci Şubesine atanmıştım. Yenişehir’den ayrılıp tekrar 1996 yılında Halk Bankasına geri döndüğümde, aradan geçen 20 yıllık süre de faaliyete geçen eczanelerin açılış sırasını bilmediğim için, bizlere yardımcı olup aşağıdaki listeyi temin eden Şifa Eczanesi sahibi İsmail Şahin’e de teşekkürlerimi sunarım.

Geçmişten günümüze kadar Yenişehir’de ilk eczaneyi açan Abdullah Özsolak,  ilk bayan eczacı Zeren Gürmeriç, Yenişehirli ilk eczacı Aydın Söğüt, Yenişehirli ilk bayan eczacının ise Berrin Uysal olduğunu söyleyebilirim. Açılış sırasına göre de bütün eczaneler ve eczacılarımız aşağıdadır.

1– Abdullah Özsolak – Halk Eczanesi (Belediye Altında)

2- Adnan Gökmener – Gökmener Eczanesi

3- Niyazi Erna – Ankara Eczanesi (Belediye Altı, sonrası Belediye Meydanı)

4- Bekir Sabri Günak – Sağlık Eczanesi (Cumhuriyet Caddesi)

5- Şaban Togay – Şehir Eczanesi  (Belediye Altı)

6- Zeren Gürmeriç –  Zeren Eczanesi (Belediye Meydanı)

7- Zekiye Günak – Sağlık Eczanesi (Cumhuriyet Cd.)

8- Bedii Kongu – Sağlık Eczanesi (Cumhuriyet Cd.)

9-Aydın Söğüt – Aydın Eczanesi (Belediye Meydanı)

10- Ragıp Ersoy – Hayat Eczanesi  (Şalvarlı Sokak, sonrası Saat Kulesi Karşısı)

11– Erkan Onur – Yenişehir Eczanesi (Cumhuriyet Caddesi, sonrası Ali Can Caddesi)

12– Ayşe Dedehayır – Merkez Eczanesi   (Cumhuriyet Caddesi)

13- İsmail Us – Yenihal Eczanesi (Yenihal Girişi No:1)  (Gülbahçe adıyla Ataköy’de)

14– İsmail Şahin – Şifa Eczanesi (Belediye Meydanı No. 5)

15- Mesut Dedehayır – Sağlık Eczanesi   (Cumhuriyet Caddesi)

16– M. Cahit Kayaalp – Çınar Eczanesi  (Yenigün Mh. İznik Caddesi)

17- Abdülkadir Acararıcın – Merkez Eczanesi(Cumhuriyet Caddesi No:46)

18– Nilgün  Acararıcın – Acar Eczanesi ( İznik Caddesi No:21)

19– Berrin Uysal –  Uysal Eczanesi (Cumhuriyet Caddesi No:40)

20– Hayrettin Kolay – Kolay Eczanesi ( İznik Caddesi No:17/C)

21- Faruk Manaş – Faruk Eczanesi( Cumhuriyet Caddesi, sonrası Sağır Osman Sokak’ta)

22– Sadettin Engin- Engin Eczanesi  (Atatürk Caddesi, sonrası Yarımağa Sokak)

23- F. Faruk Yüce – Yüceler Eczanesi  (Cumhuriyet Caddesi Girgin Sokak No:1)

24– Betül Refika Türe – Türe Eczanesi ( Garaj Caddesi, sonrası İznik Caddesi No:27)

25- Mustafa Kara – İstiklal Eczanesi (Kurtuluş Mahallesi İznik Caddesi No:7)

26- Serkan Ulu – Serkan Eczanesi (İznik Caddesi, sonrası Yenigün Mh. Nur Sk. No:7/B)

27– Nedret Buluç – Sağlık Eczanesi  (Atatürk Caddesi No:21)

28- Esin Cez – Esin Eczanesi  (Çayır Mh. Hacı Hasan Sk. Beysel Çarşısı)

29- Ahmet Koçinalı – Nurdan Eczanesi  (Çayır Mh. Hacı Hasan Sk. Beysel Çarşısı)

30- Nurdan Koçinalı – Deva Eczanesi  (İznik Caddesi Ali Can Apt. No:1)

31- Ahmet Koç – Koç Eczanesi  (İznik Caddesi No:17)

32- Okan Şahin – Yenişehir Eczanesi  (Yenigün Mh. Gül Sk. No. 1)

33- Yasemin Şen – Yasemin Eczanesi (Yenigün Mh. Gül Sk. No:1)

34– Cem Us – Cem Eczanesi (Atatürk Caddesi No:64)

Ayrıca eczacı olup da, önce Yenişehir Devlet Hastanesinde şimdi ise Karacabey Devlet Hastanesinde eczacı olan ilçemiz eşrafından merhum Ahmet Demirci’nin oğlu Vedat Demirci’yi de unutmamak gerekir.

Eczacı kalfalarını ihmal etmemek için, bana yardımcı olan Ramazan Tumba’ya da çok teşekkür ederim. Kalfa deyip geçmeyelim, kendini yetiştirip, benim diyen eczacıdan geri kalmayanları bu mesleğin gizli fedakârları, nöbet tutan kahramanlarını da kutlamak isterim. Eczacı iş yerinde olmasa da işleri aksamadan kalfalar sayesinde devam ediyor.  Üstelik hepsi de tansiyon ölçüp, eskiden de iğne yaparlardı. Muayene ücretleri pahalı olduğu için, doktora gitmeden şikâyetini eczacıya ya da kalfaya söyleyip ilaçları almak mümkündü. 1970’li yıllarda kamuda çalışanlar, tedavi için doktora gittiklerinde, muayene ücreti fatura karşılığı ödenirken, reçetenin arkasına reçete bedeli şu kadar alınmıştır. Kaydı ve imzalı kaşesi olduktan sonra aynen ilgili kurum tarafından bedeli hastaya ödenirdi. Daha sonraları kötü niyetli hastalar çıkınca, ilaç kupürleri kesilerek reçete arkasına yapıştırılmaya başladı. Her kurumun anlaşmalı doktorları oldu. Böylece gereksiz yolsuzlukların da önüne kısmen geçilmişti.

Fakat 2000’li yıllarda ise Sağlık Kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu altında toplanarak, T.C. Kimlik Numarası ile her vatandaş bilgisayar ortamında gerek Aile Hekimlerinde, gerekse resmi veya özel doktor ve hastanelerde tedavi olmaya başladı.

İlaç Sanayi’ndeki gelişmeler, yeniden düzenlenen kanun ve kararnamelerle üretilen ilaçların, ham madde girdileriyle, maliyetleri ve de fabrikadan depolara nakline kadar olan girdiler tümüyle kayıt altına alınmaya başladı. Eczanelerin kar marjları düşürüldü. Reçeteler bile bilgisayar ortamında tanzim edilerek, hastaya sadece reçetenin şifresi verilmektedir. Eczane o şifre ile reçeteyi sorgulayıp, elinizde aynı ilaçla ilgili kalan kısmını gördüğünde, ilacı hastaya veremiyor. Aksi halde o ilacı bedel kaşlığı ya da günü gelince alabilmek mümkün olabiliyor.

Şimdide eczacıların en yakın yardımcısı olan gelmiş geçmiş ve halen çalışmakta olan eczacı kalfaları aşağıdadır.

Yenişehir de ilk eczacı kalfasının Mustafa Esgin (Mudanya da Montania Otel’in sahibi Fahri Esgin’in babası) olduğunu, Yenişehir’in ilk eczacı çırağı ve kalfası olan Necmettin Gençalp söylemişti.

Şimdi de eczacı kalfaları hizmet sırasına göre aşağıda belirtilmiştir;

Mustafa Esgin,  Ali Temizarabacı, Hasan Seven, Necmettin Gençalp, İhsan Gündüz, Erdoğan Şemaki, İsmail Sürürcü, Ramazan Tumba, İsmail Çetin, Recep Sezer, Osman Özkan, Şaban Sezer, Orhan Cengiz, Alaattin Ertekin, Tuncay Sert, Mehmet Macun, Ahmet Mancular, İhsan Ençok, Sebahattin Tumba, Erdal Tırsaki, Ayhan Kuzu, Ruhi Mete, Turgut Özkan, Erkan Cingil, Mürsel Ayaz, Nuray Yaşar, Dilek Yongacı, Kasım Alkuş, Veysel Parlar, Ömer Parlar, Esra Filiz, Serdar Memiş, Ayhan Altın, Safiye Demirel, Ali Ayar, Nejdet Aydın, Semih Şentürk, Doğan Sakı, Olcay Korkmaz ve Tansel Cengiz’dir.

Bu meslekte uğraş vererek aramızdan ayrılan bütün eczacıları, mesul müdürlerini, kalfaları ve çırakları minnetle anıyor, hayatta kalanlara ise sağlıklı gelecekler temenni ediyorum.

Ayrıca bu makalenin oluşmasında emeği geçenlerden; özellikle saygı değer hocamız Zeren Tüzün’e (Gürmeriç), Necmettin Gençalp’a, İbrahim Özsolak’a, İsmail Us’a,  İsmail Şahin’e, Erdal Tanju Günak’a, Beyza Ersoy’a, Figen Cingil’e ve Ramazan Batum’a teşekkürlerimi bir borç bilirim.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
YENİŞEHİR’İN ECZANELERİ VE ECZACILARI (2)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.