Yenişehir Esnafspor (1956-1967)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1958 Yılına Ait Bu Fotoğrafta Esnafspor’un Hayvanpazarı Sahasındaki İdeal On Biri.

2912esnf

Soldan itibaren ayaktakiler: Arap İbrahim, Burhanettin Ceylan (Bıcı), Balık Mustafa, Kaptan: Burhan Kasım (Gogu), Ali İhsan Us, İhsan Can, Cemalettin Alanya, idareci:Emrullah Bozçayır.

Oturanlar: Başkan: Nuri Karakaş, Arap İbrahim’in ağabeyi Hilmi Çakıroğlu, Avukat Hulusi Coşkun, Neşeli Osman, Küçük Hüseyin (Kaleci), Cengiz Erbaş. İdareciler: Cemal Bozçayır ve Ali Yanbollu. (Fotoğraf kaynağı: Cengiz Erbaş)

1950’li yılların başıydı. Ben, Boyacıların Hasan, kardeşi Mehmet Demirel, Makasçı Koca Ahmet Özbeyaz ve Sütçü Cemal’in oğlu Salih (Lokantacı Merhum Burhan Çınar’ın ağabeyi)birlikte İstanbul Oteli’nin (Basri İstanbullu’nun babasına ait)kahvesinde Esnafspor’un kurulmasını kararlaştırıp, hemen gayri resmi olarak faaliyete geçirdik.  Bisiklet yaka fanilalara yeşil-sarı saten kurdeleler diktirip forma yaptık. Aynı tip formalar altında büyük bir uğraşla yarattığımız bir takımı saha kenarında izlemek kadar o yıllarda insana büyük keyif veren başka bir şey olamazdı.  Fakat bu uğurda büyük emekleri geçen, futbol sevdalısı Salih Çınar’ın 1956 yılındaki vefatı, ilçemizde ve spor camiasında büyük bir üzüntü yaratmıştı.”

 

Rahmetli Marangoz Fuat Ceylan Esnafspor ile ilgili anılarını böyle anlatmıştı bana.

Futbola mahalle takımında başlayan, Esnafspor’un yeşil-sarı renkli formasını da giyen, helvası gibi tatlı eski kaptanlardan tycKaraağaçlıların Cengiz Erbaş da anılarını şöyle sıralıyordu:

Rahmetli arkadaşım Börek Mehmet’e futbol topu alması için on dört lira verdim. Topu aldık. Hemen takım on birini kurduk.  Kulüp falan yoktu. Maç için Şehir sinemasında haberleşirdik.

Bizim gibi gayri resmi Babasultan Mahallesi’nde Elektrikçi Sarı Ahmet, Nurettin Aşık ve Sofuların İhsan Can’dan oluşan Işıkspor ile Hasan Tahsinlerin Ali İhsan Us ve Kürt Yaşar’ın oynadığı ortaokul takımı vardı. Amacımız bu üç takımı tek çatıaltında toplayıp, güçlü bir takım yaratmaktı. Nitekim de öyle oldu. Yenilen takımın galip takıma geçmesi şartıyla iddialı maç yapmıştık.  Önce Işıkspor’u 3-1, sonra aynı skor ile ortaokulu yenmiştik. Burhan Arda (Ortaokul Tarih Öğretmeni) başkanlığında, Yaşar Süpürtülü, Fuat Ceylan, Nuri Karakaş, Şekerci Necdet Kuru, Emrullah ve Cemal Bozçayır (Fırıncı Tatar Kâzım’ın oğulları) idare heyetine seçildiler. Tescil işlemleri için de Yaşar ağabey ile birlikte rahmetli doktor amcamız Ahmet Esin’e gittik. Durumumuzu anlattıktan sonra hemen telefona sarıldı. Demokrat Parti İl Başkanı Hayri Terzioğlu’ndan tescil işlemlerinin o gün bitirilmesi için talimat verilmesini istedi. Biz de hemen Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’ne gittik. Müdür Kaz Faik tescil belgesini bize teslim etti ve büyük bir sevinçle Yenişehir’e döndük.

Futbolculara ait lisans işlemlerini de yine Yaşar Süpürtülü, Nuri Karakaş ve Cemal Bozçayır Bölgeye tasdik ettirerek 1956-1957 sezonuna yetiştirmişlerdi.

Hayvan pazarı sahasındaki ilk özel maçımızı Bursa Erkek Lisesi veya Bursa Ziraat Okulu ile oynamıştık.  Bu maçı 2-1 skorla kaybettik.  İlk resmi maçımızı Bursa Atatürk Stadı’nda Bursa Uludağspor ile yapmış ve bu maçı da 7-1 kaybetmiştik. Maçı, milli hakemlerimizden Abdi Parlakay yönetmişti. Şeref golümüzü takım kaptanımız Gogu Burhan penaltıdan kaydetmişti. Büyük bir saha ve seyirci önünde oynadığımız bu zor maçta açık bir fark ile mağlup olmamıza rağmen, mücadeleyi elden bırakmamıştık Yenişehir Gençlik Kulübü ile 1958-1959 sezonunda aynı gruba düşmüştük. Bursa’da yaptığımız bu ilk maçı 4-1 kazandık. Ancak ikinci maçı 2-0 kaybetmiştik. Her iki maçımızı da çok iddialı bir şekilde yaptığımız halde son düdük ile her şeyin sahada kaldığının bilinci içinde birbirimizi tebrik ettik. Küsme ve gücenmelere yer vermezdik. Çünkü onlar bizim ağabeylerimizdi.”

Kulüp lokali sırasıyla eski itfaiye yanı sonra Yemişçi Hüsnü’nün yanı ve daha sonra da eski tahıla taşındı. 1960’da kapanan kulübümüz 1961 yılında kütüphanenin altına geçti. Ligde aynı isimden İnegöl Esnafspor da olunca kulübümüzün adı Çimenspor’a dönüştü. Yeni yönetim ise Sadi Çevik başkanlığında Ali Beysel, İbrahim Lapacı, Adnan Menteşe ve Halil Camcı’dan oluştu.

1966 yılında 1. Amatör Küme’ye yükselen Çimenspor,  1967 yılında Yenişehir spor adı altında 1. Amatör Küme’de mücadele etmeye başladı.

Bu kulübümüze emeği geçenleri yürekten kutlarken, özellikle eski başkanlardan Münür İstek’in ve Mehmet Biliyul’un maddi ve manevi desteklerini de vurgulamak isterim. Kulübün arma ve formalarını da yapan Devlet Tiyatroları emekli dekoratörü Orhan Seyri idi. (Hüseyin Şen’in eniştesi) Ve yine Yenişehir Gençlik Kulübü’nün kibar golcü futbolcularından Kırtasiyeci İsmail Ahı’nın oğlu, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Vural Ahı ile Orhan Seyri’nin spor adına o yıllarda duvar gazetesi dahi çıkarmayı kendine görev bilmeleri, o yıllarda spor adına örneği görülmemiş bir güzelliktir sanırım.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Esnafspor (1956-1967)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.