Yenişehirli Marangozlar ve Keresteciler (3)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

 

 

Süleyman Sert (1925-1987): Çayır Mahallesi Çayır Sokak No: 91 de İnegöl’den gelerek bu mekânda bıçkıcı olarak kereste imal etmeye başladı.

Süleyman Sert
Süleyman Sert

Kendisi Gürcü Süleyman diye anılırdı. Daha sonra Yılmaz Mahallesi Çivici Sokaktaki kendi iş yerinde kereste imalatına devam etti. Varisleri vefatından sonra bu iş yerini başkalarına devren kiraya verdi.

Sabri Durgut (1929-2010): Yazılı köyünden olup, ilk iş yeri Yılmaz Mahallesi Mezbaha Yolu üzerindeydi. Burada kereste imalatı yapardı. Daha sonra Sanayi Çarşısındaki iş yerine taşınınca bu mekânda faaliyetlerine devam etti

 

 

 

 

İhsan Şemaki
İhsan Şemaki

 

İhsan Şemaki (1933): Eski Belediye Başkanlarından Vedat Şemaki’nin kardeşidir. İlk iş yeri Cumhuriyet Caddesi No: 2 de idi. Burada kereste ticareti yapardı. Daha sonra kendi mülkü olan İş Bankasının olduğu yerde bu işe devam etti. Burasını adı geçen bankaya satınca, Hıdırbali Mahallesi Hacı Ali Sokak No: 4 de ki mülkü alıp kereste mağazasını buraya taşıdı. Oğlu Doğan Şemaki ile birlikte çalışırdı. 1980’li yıllarda bu mağazayı oğluna bırakınca kendi de Bursa’ya taşındı. Yeni iş yerini Bursa Gazcılar semtinde açarak aynı işe burada devam etti. Emekli olduktan sonra işini de tasfiye etti. Halen Bursa da yaşamaktadır.

Adnan Menteşe (1934-1982):Hükümet Arkasındaki mağazasında kereste ticareti yapardı. Çok sosyal bir insandı. Her türlü etkinliklerde onu görmek mümkündü. Esnaf ve Çimenspor da yöneticilikte yapmıştı.

 

 

Enver Turgut
Enver Turgut

 

Ahmet Durgut (1946) ve Enver Durgut (1951): İki kardeş birlikte 1978 yılında İnegöl Caddesi Süleyman Paşa İlk Öğretim Okulunun yanında kereste imalatına başladıklarını, 1982 yılında Apak Un Sanayinin yanındaki kendi mülklerine taşındığını, burada üretilen kerestelerden hemen, hemen her gün bir kamyon keres- tenin İzmir’deki mağazalarına gönderildiğini, 1990’lı yılların başına kadar bu şekilde işlerin devam ettiğini ve sonra da bu işlere son verdiklerini, üçüncü ortağın ise Mustafa Katırcı olduğunu, amcası olan Ahmet Durgut’un halen İzmir de kereste ticaretiyle uğraştığını, Enver Durgut’un büyük oğlu Mehmet Durgut’tan (1972) öğrendim.

 

 

 

Turhanettin Ergünanç
Turhanettin Ergünanç

 

TurhanettinErgünanç (1950): Eski Belediye Başkanlarından olup, Orman Yüksek Mühendisidir. İlk olarak Yılmaz Mahallesi Çivici Sokakta faaliyete geçtiğini, İlçemizde ilk palet imalatını başlatan firma olduğunu, 2000 yılında iş yerini Yeni Sanayi Sitesi S Ada No:2 ve 3 No.lu atölyesine nakledip, Çağ Ağaç Sanayi Limitet Şirketi adıyla faaliyetlerini 2008 yılına kadar burada sürdürdüğünü, kayınbiraderi Erdal Sünnetçioğlu söylemişti.

Halen bu mesleği daha da geliştirerek devam ettiren Çolpanlar Kereste ile Öztürkler Keresteye başarılar dilerken, bu araştırmalarım sırasında bana kaynakça olan, bilgi ve belgeleriyle yardımlarını esirgemeyen başta Nüfus Müdürü Fahrettin Sözlü olmak üzere, Ahmet Dere’ye, Metin Çolpan’a, Mustafa Öztürk’e, Erdal Sünnetçioğlu’na ve Mehmet Durgut’a teşekkürlerimi sunuyor, yaşama veda eden bütün esnaf ve sanatkârlarımızı rahmetle anıyorum. Hayatta olanlara da bol kazançlı günler temenni ediyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Marangozlar ve Keresteciler (3)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.