TEOG’DA SOSYAL ÖĞRENCİYE EK PUAN -1-

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı bir ilke imza atarak sosyal etkinliklere katılan öğrencilere ek puan verileceğini, zynpbununla ilgili çalışmalar başlatıldığını açıkladı.

Açıkçası şaşkınlıkla takip ettiğim bir haber oldu bu. Çünkü temelde amacının ne olduğuyla ilgili az çok fikir sahibi olsam da uygulama gerçekleşirse uzun vadede öğrenciler için çok olumlu sonuçlar yaratacağını düşünüyorum.

Mesleki bilgi ve tecrübelerime dayanarak bu konu hakkında endişeli olan velilere, konuya tepkili ve mesafeli yaklaşan insanlara ve de merak edenlere böyle bir uygulamanın sonuçlarını birkaç başlık altında açıklamak istiyorum.

  • Çocukların sosyal bir etkinlikle ilgilenmesinin gelişimlerine olan katkıları nelerdir?
  • Bakanlık neden sosyal etkinliklere destek vermek istiyor?
  • Bu tasarının sosyal etkinlik öğretmenlerine ve velilere olumlu ve olumsuz etkileri neler olabilir?

Çocukların sosyal bir etkinlikle uğraşmalarının gelişimlerine olan olumlu katkılarını daha önce birçok platformda anlattım. Bir kez de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sanatın ya da sporun herhangi bir koluyla uğraşan bireylerin gelişim süreçlerinde, özellikle de ergenlik diye tanımladığımız kişiliklerini bulma dönemlerinde fazla enerjilerini pozitif anlamda bir yere kanalize etmeleri;

Sapkınlık geliştirmeden ve madde bağımlısı olmadan büyümelerini, çözüm odaklı bireyler olmalarını, bedensel farkındalık ve koordinasyonlarını üst düzeye taşımalarını, takım halinde hareket edebilmeyi ve kolektif çalışmayı öğrenmelerini, hümanist ve pozitif bireyler olmalarını, akademik alanda verimli çalışabilmelerini sağlar.

Çünkü sanat ve spor dalları fiziksel güç ya da yaratıcılık gerektiren alanlardır. Çocuk küçük yaştan itibaren bir ya da daha fazla sosyal etkinlikle ilgilenmeye başladığında; fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak gelişmeye başlar.

Tabii ki hayatında hiç spor yapmamış ya da hobi olarak da olsa sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenmemiş bir kişinin bunu anlaması çok kolay değildir.

Ancak mesleğimdeki 14.senemde gözlemlerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki sosyal alanlarda eğitim alan öğrencilerin akademik başarıları diğerlerine göre çok daha yüksektir. Nedeni ise çok basittir. Biriken enerjisini kullanarak bedenini ya da ruhunu geliştiren çocuk, zeka olarak gelişmesinin yanında deşarj olduğu için derslerine çok daha fazla konsantre olur.

Düşünün ki bilgisayarınızı sürekli şarjda tuttuğunuzda nasıl bataryayı tüketiyor ve şarj aletiniz olmadan kullanamaz hale geliyorsanız, insan da sürekli olarak dolduğunda bir süre sonra düşünemez, çözüm üretemez, hareket edemez hale geliyor. Çünkü kitaplardan başını kaldıramadan hayatı sadece teoride yaşıyor. Düşünüp, çözüm üretip, hareket edebilmeyi öğrenemiyor.

Sadece bu nedenle bile her çocuk mutlaka sanat ya da sporun bir kolundan tutmalı.

Çok derin ve önemli bir konu olması nedeniyle diğer nedenleri ve konuyla ilgili diğer başlıkları önümüzdeki haftalarda detaylarla ve örneklerle açıklamaya devam edeceğim. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz. Onların sağlıklı birer birey olarak yetişmeleri sadece velilerinin değil hepimizin birinci görevi.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TEOG’DA SOSYAL ÖĞRENCİYE EK PUAN -1-
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.