Anayasa Mahkemesi, meraların 29 yıla kadar satışına olanak sağlayan düzenlemeyi iptal etti. Yeni durum ile birlikte, Yenişehir’de yapılması planlanan ototest merkeziyle ilgili yasal sürecin ne olacağı merak konusu oldu.
CHP, hükümetin çıkardığı bazı kanun hükmünde kararnamelerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, KHK ile İmar Yasası ve Yapı Denetimi Yasası’nda yapılan değişiklikler ile KHK ile bu yasalara eklenen bazı düzenlemeleri iptal etti.
Köylerde imar planı şartı
Kararnamenin, 22. maddesiyle değiştirilen, İmar Yasası’nın, “köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslar” başlıklı 27. maddesi iptal edildi. Söz konusu madde, belediye sınırları dışındaki köylerde konut, ahır veya bakkal gibi yapılar için ruhsat aranmayacağına öngörüyor. Madde, imar planı olmayan köy yerleşik alanı sınırları içerisinde köyün ihtiyacına yönelik olarak ilk ve ortaöğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı şartı aranmamasını da içeriyor.
29 yıl tahsis edilecekti
Yüksek mahkemenin bir diğer iptal kararı ise KHK’nin 23. maddesiyle İmar Yasası’na eklenen maddesine ilişkin oldu. İptal edilen “Ek Madde 4”, mera, yaylak ve kışlakların geleneksel kullanım amacıyla geçici yerleşme yeri olarak uygun görülen kısımlarının, valilikçe bu amaçla kurulacak bir komisyon tarafından tespit edileceğini, bu yerlerin ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescillerinin yapılmasını öngörüyor. Maddede, bu taşınmazlardan kamu hizmetleri için gerekli olanların dışındakilerin, il özel idaresince veya belediyesince ve özel kanunlarla belirlenmiş alanlarda ilgili idarece kadastro verileri işlenmiş halihazır haritalar üzerine yapılmış vaziyet planına veya onaylı imar planına uygun olarak talep sahiplerine bedeli karşılığında yirmi dokuz yıla kadar tahsis edilebileceği belirtiliyor.
Yorumlar kapalı.