CKD’den “Müftü nikahına” tepki

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CKD-Yenişehir Cumhuriyetçi kadınlar Derneği(CKD) Yenişehir Şubesi geçen hafta tüm şubelerle eşzamanlı olarak yaptıkları basın açıklamasında, Müftülere Resmi Nikah Kıyma Yetkisi Verilmesi hakkındaki kanun tasarısı eleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Şube Başkanı Serpil Kayar, Ülkemizde kadınların  durumlarının Cumhuriyet öncesine taşınabilmesi konusundaki ısrarlı çabaların hız kesmeden sürdürüldüğünü söyledi ve “CKD olarak genel merkez ve tüm şubelerimizle tepkimizi göstermeye devam edeceğiz” dedi.

CKD Yenişehir Şubesi Adına Yapılan Yazılı Basın Açıklaması Şöyle:

Nüfus Hizmetleri Kanununda Değişiklik Tasarısı kapsamında, müftülere nikâh kıyma yetkisi, TBMM alt komisyonunda 4 kabul 3 ret oyu ile kabul edilerek İçişleri Komisyonuna gönderildi. Öyle görünüyor ki tasarı hızla Meclis Genel Kuruluna gönderilecek.

Daha önce de CKD olarak, geçtiğimiz 25 Temmuz tarihinde iktidar partisi tarafından meclise sunulan tasarıya karşı defalarca itiraz etmemize rağmen bu acelenin nedenini anlamak mümkün değil. Ankara’da Ekim ayı boyunca her türlü eylem yasağı kararının gerekçesini de böylece anlamış bulunuyoruz.

Ülkemizin birlik ve beraberlik içinde olması gereken bu zor zamanlarda bu ayrıştırıcı tasarı vahim bir hatadır.  Umuyoruz ki mecliste aklıselim galip gelir ve tasarı reddedilir.

Türkiye çağdaşlık düzeyine cumhuriyetle geçti.. Medeni Kanun, Türkiye’de Kadın Hakları Devriminin en önemli halkasıdır. 1926’dan beri toplum yaşamına giren Medeni kanun la Özel yaşam,evlenme ve boşanma,miras hukukunda kadın erkek eşitliği sağlanmış,kadın hakları güvenceye alınmıştır..

91 yıl önce kazanılmış yasal haklarımızdan sonra, getirilen bu değişikler bizler için kabul edilebilir değildir.

Tasarı yasalaşırsa erken yaşta evlilikler yasal ve hukuka uygun hale getirilecek, toplumda gittikçe artan ayrışma katmanlarına yeni bir katman ekleyecektir. Müftü huzurunda evlenenler-evlenmeyenler ayrımı, yeni bir ötekileştirme ve yeni bir mahalle baskısı yaratacaktır.

 Kadın cinayetleri orta yerde dururken, çocuk gelinler gerçeği ile yüzleşmekten kaçarken, çocuk ölümlerini görmezden gelirken, çocuk tecavüzleri ve çocuk anneler ülkemizin en acı gerçekleri arasındayken Bu yetki, tüm bu sorunları çözmeyeceği gibi çözümsüzlüğü tetikleyecektir.

Bizler İtirazlarımızı uyarımızı tekrarlıyoruz

       -Tasarı yürürlükteki Medeni Kanuna ve Anayasaya aykırıdır.

       -Laik Cumhuriyet Rejimini ortadan kaldırmaya yönelik planlı girişimlerden biridir.

       -Medeni Kanun ile belediyelere verilen resmi nikâh kıyma işlemlerinde bugüne değin hiçbir yetersizlik söz konusu olmamıştır.

      -Ülkemizde isteyen herkes, inancına göre dini nikâh yapabilmektedir.

      -Bu şartlarda tasarının hiçbir haklı gerekçesi yoktur.  Cumhuriyet Kadınları olarak buna izin vermeyeceğiz.

Atatürk'ün kurduğu ve hepimizin yaşatmakla yükümlü olduğu laik Cumhuriyet rejiminin yıkılmasına, kadına yönelik ayrımcılığa, kadın ve çocuk hakları ihlallerine, mer'i kanunlarımız ve Anayasamızın yok sayılmasına seyirci kalmayacağımızı, tüm yasal ve demokratik direnme haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz. Laik Cumhuriyetten, kadın ve çocuk haklarından yana olan tüm vatandaşlarımızı da birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.                                            

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CKD’den “Müftü nikahına” tepki
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.