Evliya Çelebi yolunda 1200 km

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk ve yabancı gezginler, ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Batı Anadolu’da yaptığı tarihi yolculuğun izinde at sürüyorlar. 1200 kilometrelik yolda hiçbir konforu olmayan bir yaşam sürdürüyorlar. Şikayet etmiyorlar. Mutlular. 16 gün sürecek yolculuklarının Yenişehir etabında gezginlerle görüştük.

“Evliya Çelebi yolu” projesine katılan atlı gezginlerin bu seneki rotası, Yenişehir’den geçti. İstanbul’dan yola çıkan seyyahlar, Yalova, İznik üzerinden Yenişehir’e geldiler. Yenişehir’e gelmeden bir gece önce Mecidiye Köyü’nde konaklayan gezginler, Yenişehir’de,  Bilecik yolu üzerinde bulunan pancar kantarını kendilerine konaklama yeri seçtiler. Geceyi Yenişehir’de geçiren gezginlerin bir sonraki durağı Boğazköy oldu.

Kapadokya’da at yetiştiriciliği yapan ve projenin ortağı olan Ercihan Dilari,”Evliya Çelebi`nin hac yolunu 2009`dan beri her yıl olmak kaydıyla at üstünde takip ediyoruz. Bu yıl altıncısını düzenledik. Dünyanın her yerinden misafirimiz var. İngiltere, ABD, Almanya, Brezilya, İsviçre ve Belçika`dan katılanlar var. Maksadımız, Çelebi rotasının turizm ve ticaret yolu olması. At sırtında Evliya Çelebi yolculuğu uzun mesafeli bir seyahat” diyor ve her tür yazışmanın önceden yapılmış olmasına rağmen Yenişehir yöneticilerinden bir ilgi görmediklerinden şikayet ediyor. Evliya Çelebi gezginlerini bu yıl konakladıkları pancar kantarında ziyaret ettik.

İşte gözlemlerimiz:

Gittiğimizde öğle yemeklerini hazırlamışlardı. Yanlarına yaklaştık. Selam verdik. Yarı Türkçe ile cevap verdiler. Bir ara içlerinde Türkçe bilen birinin olmadığı izlenimine kapıldık. Öyle değildi. Türkçe bilenler vardı. Bilerek konuşmamışlardı. Bizlerin geliş amaçlarını merak etmişler ve onu anlamaya çalışmışlardı.

Kendimizi tanıttık. Mutlu oldular. Sofralarını davet ettiler. Öğle yemeğinden daha çok ayaküstü atıştırma olarak tarif edilebilecek bir menü vardı masada. Onlar yemeklerini yerken bizler çaylarımızı içtik ve uzun uzun konuştuk. Her biri cana yakın insanlardı. Sohbet ilerledikçe her birinin katılma nedeninin farklı olduğunu anladık. Kimi gazeteciydi, kimi bir dergi için fotoğraf çekiyordu ve kimi de tarihçi olarak bulunuyordu. At üzerinde yolculuk eden, çadırlarında konaklayan, yaşam standarttı olarak çok azı yeterli bulan ve bunu severek yapan bu insanlara hayranlık duyduk. Değişik yaşlarda 11 kişiden oluşan ekibin içinde yorgunluk belirtileri gösteren, sinirli tipler görmedik. Hepsinin ortak özelliği ise güler yüzlü olmalarıydı.

Veda zamanı

Bir saatlik sohbetin sonunda “yolcu yolunda gerek” diyerek kalktılar. Atlarını yolculuk için hazırlayıp bindiler ve bizim için poz verdiler. Yine gelecekler. Bu kez daha sıcak bir karşılamayı hem bekliyorlar hem de hak ediyorlar.

Gezginlerin son durağı,  “11 Ekim 2013 günü Türkiye`nin tek uzun mesafeli at yolu olan `Evliya Çelebi Yolu’nun açılış törenleri olacak. Baba Sultan`daki açılışı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yapması planlanmış.

Gezginlerin rotası:

Evliya Çelebi yolu, İstanbul’dan başlayıp, ünlü Seyyahın memleketi olan Kütahya’da sona eriyor. Rota yaklaşık 1200 kilometre uzunluğunda. Gezginler, her zaman modern güzergâhlar yerine mümkün olduğunca ovalar boyunca ilerleniyor. Kırsal olan bu güzergâhların biniciler ve yürüyüşçüler için uygun olduğunu düşünüyorlar.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Evliya Çelebi yolunda 1200 km

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.