İlk Kez Duyacaksınız!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anzak Yüzbaşı anlatıyor: "Mustafa Kemal namlumun ucundaydı, ateş ettim, vuramadım'

Çanakkale Savaşı’nda yaşanan ve hem Türk hem de yabancı kaynaklara geçmiş yazılı tanıklıklara dayalı gerçek bir olayı konu alan bu videoda çok ilginç olaylar zinciri konu ediliyor.

Yazar Tayfun Çavuşoğlu, Mustafa Kemal'in Çanakkale kara savaşının ilk günü olan 25 Nisan 1915'te Arıburnu'nda nasıl hedef olduğunu, 261 rakımlı tepede ateşi yöneten kıdemli subaya ateş edip vuramadığını rapor eden Anzak Yüzbaşı Eric William Tulloch'un anlattıklarından aktarıyor.

18 Mart’taki Çanakkale Boğazı’nı geçme teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlanan müttefikler, denizdeki mayınların temizlenmesinin ancak boğazın her iki yanındaki topçu bataryalarının susturulması ile mümkün olabileceğini kavramışlardı. Müttefik donanması, ancak Türk topçusu sustuktan sonra mayınları temizleyip Marmara’ya ulaşabilirdi. Donanma bu işi tek başına yapamadığına göre, kara harekâtı kaçınılmazdı. Detaylı planlar yapıldı. Kara Harekatı 24-25 Nisan 1915’te sabaha karşı başladı.

Mustafa Kemal’in daha sonra savaş raporunda anlattığı "Durun! Düşmandan kaçılmaz" sözleriyle başlayan sahnenin, İngiliz kaynaklarına nasıl yansıdığını öğrenmek ister misiniz?

12.Tabur’un komutanı Yarbay Lancelot Clarke’ın ölmesi üzerine komutayı devralan Yüzbaşı Eric William Tulloch, Mustafa Kemal ile ilk karşılaşan Anzak askerlerinin komutanı.

Tulloch raporunda 261 rakımlı tepeden savaşı yönettiğini gördüğü kıdemli Türk subayına yani Mustafa Kemal’e ateş ettiğini ancak onu vurmayı başaramadığını anlatıyor.      İlgiyle izleyeceğiniz bir videohttps://youtu.be/q4WQBbTi0jg

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İlk Kez Duyacaksınız!
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.