Köylülerden taş ocağı isyanı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Derbent ve Mecidiye mahalleleri arasındaki Değirmenkaya mevkiinde su kaynağı üzerine taş ocağı kurulmasına karşı yöre halkı ve çevrecilerin geçen hafta yaptıkları yürüyüş, ses getirdi. İşletme yetkilileri,  14 kurumdan “olur” raporu aldıklarını ve her şeyin yasal olduğunu söylerken Ak Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım “Gerekirse taş ocağının ruhsatı iptal edilir. Suyumuzu korumamız lazım” dedi.

Geçen hafta yöre halkı tarafından yapılan ve Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) üyelerinin de destek verdiği yürüyüşe katılanlar, taş ocağının faaliyetinin durdurulması taleplerini içeren dövizler taşıyıp slogan attı.

Grup adına yapılan açıklamada, Değirmenkaya’nın, bölgenin en yüksek tepesi olduğu belirtilerek, “Derbent köyünün içme suyu, bu kayadan çıkmaktadır. Suyun verimli kullanılması amacıyla 3 Mart’ta İznik-Yenişehir karayolu temeliyle birlikte sulama amaçlı kullanılacak baraj inşaatının temeli de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katıldığı törenle atılmıştır. Sulama barajını dolduracak tek su kaynağı da Değirmenkaya suyudur” denildi.

Değirmenkaya’nın sarp yüzeylerinde Roma ve Bizans dönemlerinden kaldığı bilinen tarihi kabartma resimler bulunduğu vurgulanan açıklamada, korunması ve turizme açılması gereken bölgenin tehdit altında olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, mesire yeri olan Değirmenkaya’da, dünyada nadir bulunan ve adına festivaller düzenlenen kan çiçeklerinin de bulunduğu belirtildi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

’22 Mayıs’ta patlatma iznimizi aldık’

Taş ocağını işleten şirketin ortaklarından Zekeriya Mançolar ise düzenlediği basın toplantısında, bahsedilen ocağın Değirmenkaya’da değil, Kireçtepe’de olduğunu, su kaynağına zarar vermesinin mümkün olmadığını savundu.

İşletme ruhsatını almadan önce 14 kurumdan “olur” raporu aldıklarını anlatan Mançolar, “Bunların içinde çevre, kültür varlıkları, tarım gibi alanlardan kurumlar var. Bu tüm izinlerin ardından son olarak da 22 Mayıs’ta patlatma iznimizi aldık. Her şey yasal” diye konuştu.

Gerekirse taş ocağının ruhsatı iptal edilir.

Ak Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, İznik ilçesi Derbent ile Yenişehir ilçesi Mecidiye mahalleleri arasındaki Değirmenkaya mevkiinde su kaynağı üzerine taş ocağı kurulmasıyla ilgili, “Gerekirse taş ocağının ruhsatı iptal edilir” dedi.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ı ziyaret eden, aynı zamanda Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi olan Yıldırım, sit alanı ve su kaynağının üzerine yapılan taş ocağına tepki gösterdi.

Protestolara konu olan taş ocağının hem sit alanı, hem de su kaynağı üzerine kurulduğunu, ileride su bulamayacağımız günler yaşanabileceğini belirten Yıldırım, bu yüzden de taş ocağı ruhsatları verilirken çok dikkatli olmak gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım, konuyu derinlemesine araştıracaklarını ifade ederek, “Gerekirse taş ocağının ruhsatı iptal edilir. Suyumuzu korumamız lazım” dedi.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Köylülerden taş ocağı isyanı

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.