Türk Tarih Kurumu tarafından 15-17 Eylül tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen 17’nci Türk Tarih Kongresi’nde, konuşan Bilecikli tarihçi Kamil Şahin’in, Bilecik Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olduğunun belgelerle kanıtlandığını belirtmesi Yenişehir kamuoyunda tartışma yarattı.
Haber içeriğindeki birbiriyle çelişen ifadelerin kullanılmış olması kafa karışıklığını artıran bir başka neden oldu. Haberin başında Bilecik’in Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olduğu açık şekilde ifade edilmesine rağmen son bölümde, “Bütün bunlar gösteriyor ki Osmanlı’nın ilk büyük şehrinin Yenişehir’den sonra Bilecik olduğu ve buranın ilk baş şehir olarak ilan edildiği ortaya çıkmış oluyor” denildi.
Gazetemiz, önce Bilecik belediyesi basın bürosu yetkilisine, sonrasında ise konunun muhatabı Kamil Şahin’e ulaştı. Şahin, haberde bir çelişki olmadığını ifade etti. Bizim, ‘bu haberde anlatılmak istenen Yenişehir’in ilk başşehir olduğu bilgisinin yanlış olduğu mu?’ şeklindeki sorumuza, “Hayır, ilk başkent Yenişehir, sonrasında Bilecik oldu” diye cevaplandıran Şahin’in bu açıklaması haber içeriğinde bulunan tarihi çelişkileri gidermeye yetmedi.
Konunun Bilecik’te ayrıntılarıyla araştırıldıktan sonra yeniden yer verecimizi duyuruyor ve Haberi basında yer aldığı şekliyle yayınlıyoruz.
Haber şöyle:
Türk Tarih Kurumu tarafından 15-17 Eylül tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen 17’nci Türk Tarih Kongresi’nde, Bilecik’in Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olduğunun belgelerle kanıtlandığı belirtildi.
Selçuklu ve Türk-İslam Tıp Tarihçisi Kamil Şahin, gerçekleştirilen kongrede yaptığı sunumda, Bilecik’in Osmanlı’nın ilk baş şehri olduğunu belgelerle kanıtladı. Gerçekleştirilen kongrede Bilecik Belediyesi’ni temsilen katılan Bilecik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü çalışanları, araştırmacı tarihçi Kamil Şahin’in Bilecik tarihine ilişkin sunumunu izledi.
30 yıldan beri ulusal ve uluslararası kongrelerde tebliğler sunduğunu belirten Şahin, yaptığı sunumda, “ Bilecik ile ilgili bilinmeyen ve Osmanlı’nın ilk dönemine ait vesikalar, paralar ve darphaneleri belgelerle ortaya koyacağız. Bu da gösteriyor ki bunların hepsinin de Osmanlı Devleti’nin ilk döneminde yani 1298 ve 1298, Osmanlı Devleti kurulmadan önce Bilecik başşehir olarak ilan edilmiş. Kürsü’yü Liva diye geçer ve burada Osmangazi cami yaptırmış. Kendisine ait sarayını yaptırmış, medresesini yaptırmış. Gerçekleştirilen bu tarih kongresinde bütün bunlara ilişkin fotoğraf ve belgeleri açıkladım fakat daha birçok belgeler var. Bunların hepsini ben Emeviler döneminden Bilecik tarihine kadar olan kısmı anlatacak olan kitapta anlattım. İnşallah Belediye Başkanımız Sayın Selim Yağcı, bunu bastıracak. Bastırdığı zaman orada görürsünüz çünkü burada çok kısa süre içinde az bilgi ve belge sunabildim. Bütün bunlar gösteriyor ki Osmanlı’nın ilk büyük şehrinin Yenişehir’den sonra Bilecik olduğu ve buranın ilk baş şehir olarak ilan edildiği ortaya çıkmış oluyor” dedi.
Yorumlar kapalı.