CHP Yenişehir İlçe Başkanlığı, başkanlıkla ilgili anayasa değişikliğinin halkoyunu götürülmesine ilişkin kararın meclisten geçmesinden sonra, ''anayasa değişikliğine Hayır'' kampanyasını başlattı. CHP Yenişehir İlçe Örgütü tarafından gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını ilçe Başkanı Nejdet Sert yaptı. CHP üyelerinin büyük ilgi gösterdiği ve dikkatle izlediği toplantıda konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal neden HAYIR diyeceklerini anlattı.
“Bilindiği üzere ülkemiz çok önemli iç ve dış sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Bunlar; içte terör, dışta savaş, ülkenin can çekişen ekonomik yapısı, işsizlik vs. vs. Tüm bu olumsuzlar hüküm sürerken varsa da, yoksa da Anayasa değişikliğinin Mecliste geceli-gündüzlü çalışılarak kabul edilmesi konusu. Bu durum anlaşılır gibi değil.” Diyen Sarıbal, konunun Meclis boyutunda Ana Muhalefet Partisi olarak tek başına çok büyük bir mücadele verdiklerini ancak engelleyemediklerini anlattı.
İktidara geldiklerinden 15 yıl sonra apar-topar Meclisten geçen bu Anayasa değişikliği Neden hayır diyeceklerin anlatan Sarıbal, Ekonomik kriz mi bitti mi? Terör bitti mi? İşsizlik bitti mi? Ülkede istikrar var mı? Ülkemizde eşit gelir dağılımı var mı? Gelecek endişesi taşımayan var mı? Paramızın değeri arttı, ülkede ekonomik istikrar sağlandı mı? İç ve dış borç açığımız azaldı mı? Adaletsizlik bitti mi? Eğitim ve öğretim akıl, bilim yolunda mı? Huzurumuz var mı? Diye sorduktan sonra son olarak Anayasa değişse, sistem ve rejim değişse bunlar değişir mi? Dedi.
Yoğun bir kalabalığın dikkatle dinlediği Sarıbal daha sonra şunları söyledi:
Ülkemizde bu ve bunun gibi sayılabilecek birçok olumsuzluk varsa, artarak devam ediyorsa ve hepsine HAYIR diyorsan, bu Anayasa değişikliğine, özetle REJİM DEĞİŞİKLİĞİNE nasıl evet diyeceğiz.
Parlamento bu Anayasa değişikliğini, özetle REJİM DEĞİŞİKLİĞİNİ kabul etmekle büyük bir hata yapmıştır. Halkımız bu kez yanlışı bizzat kendi düzeltecektir. Bunda en küçük bir tereddüdümüz yoktur. Tek adamın egemen olacağı rejim değişikliğine HAYIR ve Yaşasın Parlamenter Demokrasi diyoruz.