Son zamanlarda ülkenin gündemini en fazla meşgul eden patates ve soğan fiyatları ile ilgili Yenişehirli Ziraat Mühendisi Kamil Ay, bir açıklama yaptı. “Eylül Ekim’de mahsul bollarınca bu fiyatlar gene düşecek gene üretici kaderi ile baş başa kalacaktır. Onun için fazla dışarıdan gazel okuyup aslı olmayan yazılarla adamın kafasını bozmayın..Üç senedir zarar eden üretici bırakın bir soluk alsın.Borçlarını ödeyip üretime devam etsin, edebilsin.” Diyen Kamil Ay, en önemli sorunun, üretim maliyetlerinin üretici omuzlarının artık kaldıramayacak olması ve bir yük altına bırakılmış olması olduğunu belirtti.
Açıklama şöyle:
Çiftçinin uzun yıllardan bu yana maliyetinin çok altında satış yaptığını belirten Ay, yaptığı yazılı açımlamada şunları söyledi; ‘Son haftalarda patates ve soğan fiyatlarındaki keskin yükseliş Bazı basın organlarınca saptırılmaya devam ettirilmektedir. Son üç senedir maliyet fiyatları altında market raflarında ve pazar tezgahlarında 3-5 kilosu nerdeyse bedavaya satılan kimi zaman hayvan yemi olmaya konu olan patates erkenci bölgelerde üretimin daralması yanında iklimsel nedenlerle tarlayı saran mildiyö hastalığının yol açtığı verim düşüklüğü nedeni ile ülke ihtiyacını karşılayamayacak duruma gelmiştir. Benzeri durum soğandada mevcuttur.
Araştırmadan stokçulukla sektörü karalayanlar, yazı yazanlar zahmet edip Nevşehir Niğde depolarına giderlerse depoların boş olduğunu görebilirler. Varsa stoklayan açıklayın bizde bilelim! Turfanda patates kısa gün patatesi olduğundan zaten depolanmaz akar gider.Tarladan direkt satışa, hallere arz olur.
3 yıldır maliyetin altında zarar eden canı burnuna gelmiş üretici fiyat 2 -2,5 Tl olmuş neden beklesin satar, borcunu harcını öder. Şu an pazar ve marketlerde kilosu 5 Tl olan patatesten üretici cebine giren para 2,4- 2,5 Tl arasındadır. Biline.
Daha 2 ay önce Ülkenin kışlık patatesini depolayan Nevşehir Niğde’de 350-400 bin ton patates 20-30 kuruştan zararına satılırken ağzını açmayanlar, ihracata yeterli desteği vermeyenler bugünlerde ahkam kesip duruyorlar.
Ülkenin bugünkü gerçeği yeterli mahsulün olmamasıdır, stokçuluk değilve bu durum 15 Temmuz’a kadar Sandıklı Afyon hasadı başlayana kadar sürecektir zira Adana, Hatay hasadı bitmiş Ödemiş hasadı yarılanmış ve ara bölgeler İnegöl Yenişehir Amasya Tokat’ta ülke tüketimine yetecek miktar yoktur. Sandıklı’ya gelince bu bölgede aşırı yağışlar dolu sel zararları yaşanmış üretici mildiyö hastalığı ile mücadele içerisindedir. Bu bölge umarım bozulan dengeyi sağlar. Ancak en acı gerçek üretim maliyetlerinin üretici omuzlarının artık kaldıramayacağı bir yük altına bırakılmış olmasıdır. Tohum ithale dayalı 3.cüsü olmuş 2 Tlolan Mazot 6 Tl ye yaklaşmış, Gübrenin çuvalı 150 Tl, ilaçlar dolara endeksli, elektrik faturaları kredi alınarak ödenmekte işçilik olmuş 65-70 Tl.Kısacası Üretici bitme noktasında ve üretecek gücü yok artık.
Peki üretemezsek ne olur? Üretici biterse ne olur? Sorunun cevabı basit. Bugünü yaşarız.
Patates 5 Tl Soğan 6 Tl olur.7 de olur 8 de.Karpuz dilimle limon adet ile satılmaya başlanır.Kiraz hasadı başladı bahçelerden 2 Tl ye alınan kiraz 30 dakika ileride pazarda 10 Tl.Yaz mevsimine girdik mahsul çeşitleri ve meyve bol tarlada para etmiyor ama pazarda markette herşey pahalı.
Patates cephesinde durum geçici bunu hepimiz biliyoruz, yarın çok değil Eylül Ekim’de mahsul bollarınca bu fiyatlar gene düşecek gene üretici kaderi ile başbaşa kalacaktır. Onun için fazla dışarıdan gazel okuyup Aslı olmayan yazılarla adamın kafasını bozmayın..Üç senedir zarar eden üretici bırakın bir soluk alsın.Borçlarını ödeyip üretime devam etsin, edebilsin.
Şunu idrak edin; Üretici yoksa üretim olmaz, üretim olmazsa işte bugünü yaşarız. Onun için siz siz olun üreticinize sahip çıkın. Bugün karnınız doyduysa bir çiftçiye teşekkür edin’ Haber: Harun Sak