Yolören’de Başarılı Bir Kooperatif Örneği

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1200 Carrefoursa Mağazasının Sebze Ve Meyve Stantlarını, Yenişehirli Üreticilerin Maketleri Süslüyor.

Yolören Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yıllardır aracısız iş yapıyor. Üreticiden aldığı ürünü CarrefourSA market zincirlerinde tüketiciyle buluşturuyor. Üreticiden tüketiciye ulaşan ürünler, piyasa fiyatlarının altında olmaları nedeniyle tüketiciyi memnun ederken emeğinin karşılığını alan üretici de şikayet etmiyor. CarrefourSA’ın sebze ve meyve stantlarını, Yenişehirli üreticilerin karton maketleri süslüyor.

Yolören kooperatifi, CarrefourSA ile 2013 yılında anlaşmış. Onlara bir depo ve buzhane vermişler. Yetmemiş ikinci depo ile ikinci buzhaneyi devreye sokup kapasitenin artırılmasını sağlamışlar. Kendi üyesinden ve Yenişehir üreticisinden aldıkları ürünlerin işleyip teslim ediyorlar.

İşin bundan sonraki bölümü CarrefourSA elemanları tarafından gerçekleştiriliyor. Hazırlanan ürünleri soğuk havadan alıp yine soğuk havalı araçlarla Türkiye genelindeki 1200 mağazasında satışa sunup 4 ülkeye ihraç ediyor.

Konunun ayrıntılarını Kooperatif Başkanı Hakkı Çetin’e sorduk. Başkan Çetin, “ 2013 yılından bu yana CarrefourSA ile çalışıyoruz ve her yıl haziran ayı sonundan 15 Ekim’e kadar 4-5 aylığına bütün mağazalarına meyve ve sebzelerini bizler gönderiyoruz. Her yıl artan bir kapasiteyle çalışıyoruz. Bu oran 130-200 ton arasında değişiyor.  Bu yıl sözleşmemizi yeniledik. 2020 yılına kadar devam edecek.” Diyor ve ekliyor.

Kooperatif olmamız nedeniyle de %2 gibi düşük kar bir marjıyla çalışıyoruz. Hem kooperatif olarak bizler hem de üretici herkes memnun. Kooperatif olarak amacımız çiftçiye hizmet etmek. Rahatız, ürünlerinize alıcı aramak zorunda kalmıyoruz. Alıcımız hazır. Bunun yanı sıra da ürünlerimizin parasını sözleşmenin yazıldığı günde alıyoruz. En büyük avantajlarından biri de bu zaten. Fatura kesip gönderiyoruz ürünü. Sözleşmede belirtilen günde paramız hesabımıza yatıyor. Çiftçi de dilediği zaman gidip parasını çekebiliyor.”

Yolören Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin biberden fasulyeye, şeftaliden kavun-karpuza kadar geniş bir yelpazedeki ürünün satışını artan bir kapasiteyle sürdürmesi ve ulaştıkları aşama Yenişehir üretici için örnek olacak nitelikte.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yolören’de Başarılı Bir Kooperatif Örneği
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.