Ocağımıza Dikilen İncir(lik)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Ocağına incir dikmek” en bilinen deyimlerimizden biridir. Deyimdeki “ocak” ev bark anlamındadır. Özet olarak birinin evini barkını dağıtmayı, yuvasını yok etmeyi tanımlar.

Deyimi doğrulayan en önemli olay ise genellikle terk edilmiş, yıkılmış evlerde, köy ve mahallelerde rastlanan incir ağaçlarının bolluğudur.

Bölge halklarının ve ülkemizin ocağına incir dikmeye niyetli ABD’nin nifak üssü olarak kullandığı askeri üssün Adana’nın İncirlik bölgesinde olması ilginç bir rastlantıdır. Hava üssü olması nedeniyle büyük bölümü betonla kaplıdır. Giriş çıkışların çok sıkı olduğu üste ne kadar incir olduğunu bilemiyoruz. Ancak bu dehşet üssünün, hem ülkemizin, hem de bölge ülkelerinin ocağına incir diktiğini çok iyi biliyoruz.

Bunun en yakın ve en vahşi örneğini son Irak işgalinde utançla yaşadık. Türk topraklarındaki bu ölüm üssü, komşumuz Irak’ın yerle bir edilip 1,5 milyonu aşkın insanın yok edilmesinde kullanıldı. Türkiye bu utanç ortaklığı damgasını nesiller boyu taşıyacak.

İncirlik üssünün bölge ülkelerine karşı yeniden kullanıma açılması son derece acı ve ilginç bir olayla kararlaştırıldı. ABD üssünün kullanımı konusu, uzun süredir ABD ile AKP iktidarı arasında tartışma konusu idi. AKP’nin bu konuda ne kadar dirençli olduğu tartışmalı olsa da TSK başta olmak üzere bir takım direnç noktaları üssün kullanımını engelliyordu.

Geçen hafta Suruç’ta 32 genç insanın ölümü ile sonuçlanan patlamanın arkasından AKP iktidarının birden bire üssün kullanıma açılmasını onaylaması intihar bombacısının kimliği ne olursa olsun patlamanın neye hizmet ettiği konusunda bir fikir veriyor.

İncirlik “mutabakatının” kamuoyuna açıklanmasının ardından pek çok kuruluş yanında tek tek yurttaşlar da bu “mutabakata” karşı açıklamalar yaptı. İnternet ve facebook sayfaları bu konudaki açıklamalardan geçilmiyor. Ancak daha önceki yıllarda İncirlik konusunda her hangi bir gelişme olduğunda ortalığı ayağa kaldıran siyasal parti ve guruplardan hiç ses çıkmaması dikkatimizi çekti. Bu konuda hataya düşmemek için gazete koleksiyonlarını ve internet sayfalarını boşu boşuna taradık. PKK ve HDP başta olmak üzere bu örgütün solcu olduğunu zanneden ve iddia eden gurupçuklardan tek satır açıklama göremedik. Oysa bu parti ve örgütlerin İncirlik üssüne ilişkin yıllar önceki açıklamaları arşivlerdeki yerini koruyor.

Buradan kabaca şöyle bir sonuç çıkarmamızın ne kadar doğru olup olmadığını olurların takdirine bırakıyoruz: Demek ki İncirlik üssünün ABD’nin bölge ülkelerine karşı kullanıma açılması PKK ve HDP ile bunları destekleyen sol görünümlü örgütler tarafından en azından sessiz karşılanacak kadar “zararsız” bir eylem. Onaylayıp onaylamadıklarını açıklamak ise bu gurupların kendi sorunu.

ABD çıkarına bir “mutabakat” karşısında sessiz kalmak ise kendine “sol” ya da “ilerici” diyen örgütler için uzun yıllar unutulmayacak bir utanç konusu olacaktır. Tıpkı ülkemizi yönetme iddiasındakilerin Irak yerle bir edilirken bu suça ortak olması gibi…

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ocağımıza Dikilen İncir(lik)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.