19 Mayıslar ve Nutuk

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

tyc

1957 yılı Yenişehir Ortaokulu 2/A sınıfı öğrencileri İngilizce Öğretmenleri  Esin Ağaoğlu ile birlikte

s.015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-Mehmet Bolelli (Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğünden emekli olup halen Ankara da yaşıyor). 2- Ali Sezer (Ziraat Bankası emekli müdür yardımcısı), 3) Cevat Günal (Gençlik Kulübünün golcü santraforu. Ziraat Bankası emekli veznedarı), 4) Bilinemedi, 5) İngilizce Öğretmeni Esin Ağaoğlu, (Kolcu Besim’in büyük kızı), 6) İsmail Bıçak (Bursa Erkek Lisesi veGençlik Kulübü’nün değişmez kapı gibi solbeki, Ziraat Bankası emekli şefi, merhum), 7) Mustafa Ataç, (Emekli Mu. Kd. Albay, halen Bursa’da yaşıyor), 8) Ali Dıngıl (Ali Dayı- Gençlik Kulübünün sağaçıktaki mikrosu. Ziraat Bankası emekli şefi), 9) Metin Erdemli (Emekli Kıdemli Piyade Albay, İstanbul’da), 10) Macır Ahmet (Uluköylü), 11) Münür Yüksel (Bekir Kahya’nın büyük oğlu. Eski İtfaiye Amiri Kâmil Yüksel’in ağabeyi. Polis memuru iken genç yaşta öldü), 12) Ahmet Sönmez (Yumurtacı Şaban’ın oğlu. Keresteci Rafi Sönmez’in kardeşi), 13) Tunç (Okulumuzun kalecisiydi), 14) Hüseyin Bozteke (Gökçesulu – Emekli Emniyet Müdürü. – Eskişehir’de), 15) İbrahim Süpürtülü (Ziraat Mühendisi. Fırıncı Yaşar Süpürtülü’nün kardeşi. Antalya’da), 16) Ahmet Narin (Doç. Dr. Kardiyolog. Halen İstanbul da özel bir hastanede çalışıyor), 17) Necdet Yüce (Emekli Mali Denetmen. Yüceler Ticaret’in sahibi), 18) Aydoğan İrener (Ziraat Bankası emekli müdür yardımcısı. Bursa’da),19) Av. Emin Yıldız (Merhum), 20) Ömer Dereli (Bursa’da Dereli Kafenin sahibi), 21) Hüseyin Şen(Anavatan Partisi eski ilçe başkanlarından), (Fotoğraf kaynağı: Av. Emin Yıldız).

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesi olan “Nutuk” Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı bir şaheserdir. “1919 senesi Mayıs’ın 19’ncu günü Samsun’a çıktım” cümlesiyle başlar. “Gençliğe Hitabesi” ile noktalanır.

Yüce Önderimiz bu eserinde ülkemizin içinde bulunduğu durumun genel bir değerlendirmesini yapmış, bu ülkeyi de Türk Gençliğine emanet etmiştir.

Buradaki mesajların özünde; ulusça yapılacak her türlü mücadele ve yeniliğin, toplumun önünde rehber olacakların, bir tek güvenebilecekleri gücün gençlik olduğunu, ülkenin geleceğini ve koruyuculuğunu yapacak olanların daima, her zaman ve her yerde, yeniden yetişen genç kuşaklar olacağından, 19 Mayıs’ı GENÇLİK, 23 Nisan’ı ÇOCUKLAR için bayram haline getirmiştir.

Yani Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını GENÇLERE, yeni devletin doğum gününü ÇOCUKLARA armağan etmiştir.

Her yıl 19 Mayıs’ta ülkemiz gençliği, armağan edilen bu bayramını büyük bir coşku, şevk ve heyecanla çeşitli spor gösterileri ve etkinlikleri yaparak kutlamaktadır.

İlçemizde ise 1948 yılı öncesi bu bayram, mevcut olan İsmetpaşa, Süleymanpaşa ve Tahirağa İlkokullarının beşinci sınıf öğrencileri tarafından, şayet beşinci sınıf öğrencilerinin sayısı yeterli olmazsa dördüncü sınıf öğrencileriyle takviye edilerek kutlanırdı.

Kutlamalar ise şimdiki Aydoğdubey İlköğretim Okulu’nun bulunduğu alandı. Burası spor sahası olduğundan kutlamalar burada yapılırdı. Kutlamaların sonunda da ilçe gençleri arasında futbol maçları büyük bir zevkle izlenirdi.

1948-1949 öğretim yılında faaliyete geçen ilçemiz ortaokulu ilk olarak 19 Mayıs 1949 yılında kutlamaları yine bu spor sahasında yapmıştır.

Öğretim yılı boyunca beden eğitimi öğretmeni tarafından hazırlanan öğrenciler, o gün gösterileri birlikte sergilerken, ilçe halkı da öğrencileri büyük bir keyifle izlemiştir.

Bir önceki bayram kutlamalarından farkı ise yapılan müsabakalara ek olarak; kasadan ve ateş çemberinden atlama ile minder hareketleriydi. Bir de ikili (eşli) yapılan hareketlerin estetiği ve seyri daha bir başka olurdu.

Her türlü atletizm yarışmaları iddialı geçer, birinci olanlar ise okulda herkes tarafından büyük bir beğeni kazanır, ödülleri de özendirici olurdu.

s.016

Bu fotoğraf 19 Mayıs 1940 tarihli. İlçemiz eşrafından belediyeden emekli, daima temiz giyimi ve mütevazı kişiliği ile çevresine örnek olmuş değerli bir büyüğümüzdür.94 yaşında olup halen Yenişehir Huzur Evinde yaşamaktadır.

O henüz 17 yaşında iken gösteriler sonrası, maç öncesi kale önünde görülen Muzaffer Demirci ağabeyimizdir. Nice sağlıklı yıllar dileklerimizle.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
19 Mayıslar ve Nutuk
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.