Yenişehir Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği etkinlerde günün önemine dikkat çektiler.
Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin 8 Mart etkinlikleri, Atatürk Anıtı’na çelenk sunma ile başladı. Burada yapılan basın açıklamamanın ardından günün anlam ve önemiyle ilgili hazırlanan sergi gezildi. Basın açıklamasını en genç üye okurken sergi açılışını en deneyimli üye yaptı.
Dernek Başkanı Serpil Kayar, “Türkiye De Kadın Olmak” Konulu resim sergiyle kadının önemini anlatmaya çalıştıklarını ve son yıllarda kadına yönelik şiddet ve gittikçe artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek istediklerini söyledi ve hazırladıkları el broşürleriyle de bu etkinliği yaygınlaştırmayı planladıklarını söyledi.
Yenişehir Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Tarafından Yapılan Basın Açıklaması Şöyle:
Sevgili kadınlar,
Değerli Basın Emekçilerimiz;
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, erkeklerle eşit haklara sahip olma mücadelesinin başlangıcı olarak kabul edilir. 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ı ‘Kadın Hakları ve Dünya Barış Günü’ olarak ilan etmiştir. Böylece, 8 Mart kadınların mücadele ve dayanışmasının kutlandığı gün olmuştur.
Bugün Dünya kadınları, hayatı ve dünyayı kadınlardan yana değiştirmek için, krizin yükünü taşımamak için sokaktalar.
Çünkü biz kadınlar yoksulluğu, işsizliği, şiddetin her türlüsünü, savaşı en yoğun ve en ağır biçimiyle yaşamaya devam ettikçe bilinmelidir ki alanlardan çıkmayacağız.
Ülkemizde kadına yönelik şiddet, özel ve kamusal alanda artarak devam ediyor. Oysa bizler biliyoruz ki kadın mücadelesi, aynı zamanda şiddetle hesaplaşma mücadelesidir. Ancak, her geçen gün şiddeti meşrulaştırma çabalarının arttığını yüreğimiz acıyarak, öfkemiz büyüyerek görüyoruz, yaşıyoruz. Bunları görmezden gelen hükümet, yasalar eliyle kadını bir kez daha mağdur ediyor. Sırat köprüsünün bir ucunda her geçen gün artan töre ve namus cinayetleri varken, diğer ucunda evlilik yaşı 17’den 14’e çekilmek isteniyor, tecavüz edilen kadının, tecavüzcüsüyle evlendirilmesinin yolu açılıyor. Ev içindeki şiddet ise hala dokunulmazlığını koruyor. Kadınlara ‘sıcak’ ve ‘korunaklı’ olarak vaat edilen ailenin içinde, şiddet meşru görülüyor. Ataerkil namus anlayışı kadınların kendi hayatları üzerine söz söylemesine izin vermiyor.
Biz burada bunları konuşurken bile kadınlar katlediliyor. Türkiye Dünya Ekonomik formu tarafından hazırlanan raporda cinsiyet ayrımcılığı sırasında 142 ülke arasında 125nci sırada yer alıyor. Son 12 yılda öldürülen kadın sayısı rekor düzeyde. Ülkemizde 5324 kadın kurşunlarla, bıçak darbeleriyle, kurşunlarla can verdi. Daha Martını yarılayamadığımız şu 2015’te bile şuana kadar 36 kadın cinayete kurban gitti. Başta Özgecan Aslan, Münevver Karabulut, Büşra Kızılkaya, Kübra Kart, Nünse Aslan ve daha nicelerini olmak üzere Bütün kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.
Gün dayanışma günüdür…
Gün kadınların mücadele günüdür..
Yaşasın 8 Mart! Yaşasın Kadın Dayanışması…!
Yorumlar kapalı.