Bela ‘Geliyorum’ diyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Standartları Enstitüsü tarafından Yenişehir’de kurulması öngörülen otomotiv test merkezine tepkiler büyüyor.

Kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Bursa Mera komisyonu geçen hafta Cuma günü toplandı ve yangından mal kaçırırcasına mevcut alanın mera özelliğinin kalmadığına hükmetti. Karara ilk tepki, Karacaali köy kahvesinde bulunan üreticiler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden geldi.

HEM DESTEK VERECEKSİN HEM TOPRAĞINI ELİNDEN ALACAKSIN

Köy kahvesinde vatandaşlarla görüşen ekip, üreticilerin haklı tepkisine destek verdi. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, yaptığı açıklamada, üreticiye her alanda destek vereceklerini söyledi ve “Bir taraftan meraların ıslah edilmesi   için tohum dağıtacaksın, sulama imkanları için çaba sarf edeceksin, hayvancılığı teşvik ediyorum diye çiftçiye 7 yıl ödemeli hayvan vereceksin, sonra da 3 bin dönüm mera üzerine tesis yapılmasına izin vereceksin. Bu işin anlaşılır bir yanı yok” dedi.

Aynı gün, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY, Doğader (Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Karacaali Köyü Muhtarı Cafer Tuğral, Karaköy Muhtarı İsmail Yiğit ve üreticiler alanda incelemeler yaptı.

BİR GÜNDE MERA VASFI NASIL DEĞİŞTİ?

Bursa Mera Komisyonu’nun kararını, üreticilerle birlikteyken öğrenen Aksoy, amu kuruluşlarının temsilcilerinin oylarıyla alınan bu kararı değerlendirirken “Ne olmuş da bu bölge mera özelliğini kaybetmiş. Üç ay öncesine kadar meraydı da bugün ne değişti. Boğazköy Barajı ile bağlantılı olarak başlatılan sulama projesinin kapsamında olan mera nasıl oldu da bir günde mera vasfını kaybetti. Buna şiddetle karışı çıkacağız ama önce gerekçelerini öğreneceğiz” dedi. Aksoy, ayrıca yapılmak istenen tesisin Bursa’da yapılan100 binlik planda olmadığını hatırlattı.

ÜRETİCİNİN SÖYLEDİKLERİ YOK SAYILIYOR

Doğader Başkanı Murat Demir ise başka bir çelişkiye dikkat çekerek, “Hem üreticiye soracaksınız hem de üreticinin söylediklerini yok sayacaksınız. Karacaali ve Karaköylü üreticiler bu tesis ile ilgili düşüncelerini,  istemedikleri yönünde beyan etmelerine rağmen görmezden gelinmiş olması anlaşılmaz bir durum. Üreticiler, verdikleri yüzlerce imza ile açıkça, böyle bir tesisi istemediklerini beyan ettiklerini söylüyorlar ama mera ıslah komisyonu bunu önemli bulmuyor, değerlendirmiyor” dedi.

AKTAŞ: “BİZE BİR ŞEY SORULMADI”

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da yapılmak istenin tesisin köylü ve üretici lehine olmadığını belirtti. Kendilerine bir şey sorulmamasından şikayet eden Aktaş,  “Sorulsa da bizim söylediklerimiz ciddiye alınmıyor. Geleceğimiz karartılıyor. Bizim üyelerimizin yüksek ölçekli, yüksek maliyetli mekânlarda hayvan yetiştirme şansları yok. Bu nedenle bu meralar üreticimiz için çok önemli. Bizim hayvanlarımız yılın 8,9 ayında dışarıda otlar. Bu tesis nedeniyle yaklaşık 3 bin dönüm meranın işe yaramaz hale sokulmasına aklım ermiyor. Hangi akla hizmettir bilinmez ama ben bu kararın yeniden gözden geçirileceğine inanıyorum. Biz Oda olarak üreticimizin aleyhine olan her konuda, üreticimizin yanında olacağız ve derdimizi anlatmaya çalışacağız” dedi ve yatırımın başka bir merkeze kaydırılmasını yolundaki talebini tekrar etti.

Aynı gün, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY, Doğader (Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği) yönetim kurulu başkanı Murat Demir, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Karacaali Köyü Muhtarı Cafer Tuğral, Karaköy muhtarı İsmail Yiğit ve üreticiler alanda incelemeler yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bela ‘Geliyorum’ diyor

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.