“Bu yasaları biz yazdık, kadın hareketi yazdı”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şube Başkanı Serpil Kayar, seçim sürecine girdiğimiz bu günlerde, partiler arası ittifaklar ve vaatler gündemdeyken, hem ülkemizin geleceğini, hem de kadınların geleceğini tamamen olumsuz etkileyerek karanlıklara sürükleyecek adımlar atılmakta olduğunu söyledi ve Dernek Genel Başkanı Avukat Şenal Sarıhan’ın konuyla ilgili basın açıklamasını paylaştı.

29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı ve Avukat Şenal Sarıhan, yaptığı açıklamada, Hüda Par ve Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılması ile iktidardan gelen “kadının beyanı esastır” ilkesi ve “süresiz nafaka” ile ilgili yasal düzenleme yapılabileceği açıklamalarına tepki gösterdi.

Sarıhan’ın açıklama özetle şöyle:

Eğer kadının beyanı esastır konusunu yok ederseniz hem sözleşmeyi hem de 6284’ü ortadan kaldırmış olursunuz. Nafakanın erkeğin ekonomik durumuna göre belirlendiğine dikkat çeken Sarıhan, “300-400-500 lira ile başlayan nafakalar var. Buna göz dikiyor olmak özünde şiddetin uygulandığı bir evlilik birliğini sürdürmeye kadınları zorunlu bırakmak, yapılmak istenen bu.

İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldırdık, 6284’ü de toptan lağvediyoruz diyemiyorsanız bu diyememenin arkasında kadın hareketinden, kadınlardan korku var. Ama altını oyalım diyorsunuz, altını nasıl oyalım; nafaka hakkının süresiz olmasını engelleyelim, kadının beyanı yeterli sayılmasın. Özellikle aile birliği içinde hiçbir kadın herhangi biçimde şiddete uğramadan ben şiddete uğradım demez, bunu hukuki bir sorun haline getirmez, bundan yakınmaz. ‘Kadının beyanı esastır’, bu sözleşmenin temelidir. Eğer kadının beyanı esastır konusunu yok ederseniz hem sözleşmeyi hem de 6284’ü ortadan kaldırmış olursunuz.

Kadınlar üzerinden siyaset yapmasınlar diye çağrıda bulunuyoruz. Kadının insan hakları en temel haklardır bu haklar hiçbir şeye kurban edilemez. Böyle giderse bu tür eksiltmelerle kadın yeniden şer-i hukukun egemenliği altına girecek. O noktada kadınlar artık hak talebinde bulunamayacak hale getirilecekler. Bir Afgan örneğinin önümüzde durduğunu biliyoruz ama Türkiye’deki kadınlar hakları için mücadele etmeye devam edecekler.

Siyaset kurumu ve özellikle AKP diye ifade etmem lazım, yeniden iktidarda kalabilmek için her türlü yolu deneme çabası içinde. Bugün iş birliği yapmaya, ittifak kurmaya çalıştığı kurumlara baktığımızda bu kurumlar zaten kadının insan haklarına herhangi bir biçimde saygı göstermeyen siyasi yapılanmalar. Bu yapılanmalardan binde birlerde oy kazanmak için kadınların temel haklarını yok sayıyor. Ama bu sadece oy kazanma meselesi değil kanımca; kendi ideolojileri de anlayışları da buna uygun ve bugüne kadar ‘mış gibi’ yaptılar, oyun oynadılar. Şimdi gerçek yüzlerini ortaya çıkarmaya başladılar.

 Fevkalade düşük nafakalar çünkü ekonomik durumlarının uygunluğuna bakılıyor. Erkeğin ekonomik durumu düşükse ki en düşüğü gösteriliyor daima, bu durumda 300-400-500 lira ile başlayan nafakalar var. Hangi nafakalar yüksek olarak basına yansıyor? Çok varlıklı olanların nafakaları, bu da gene onların gelir durumuna göre ya da çok kazanan sanatçıların arasındaki boşanmalardaki nafaka gündeme gelebiliyor. Mahkemeler bu konuda daima aslında kadın aleyhine kararlar veriyorlar.

 Bu yasaları biz yazdık, kadın hareketi yazdı. Eksiği olabilir ama yasalar doğru uygulanırsa zaten koruyucudurlar, koruyucu bir dille kaleme alınmışlardır. Uygulanmadığını iddia etmek de çok fazla doğru bir şey olmaz. Bütün barolarımızda giderek kadın örgütlenmeleri oluşmuştur. Kadın derneklerini sayısı oldukça çoktur ve hepsi ortak çalışmalar yürütmektedirler. Bunlar hep kendi yazdığımız yasaların uygulanması içindir. Biz yasaları geliştirmek istiyoruz ama bu dönemde değil. Çünkü bu dönemde iyi niyetli bir yaklaşım söz konusu değil. Umarız şöyle bir iktidar olur; kadının insan haklarına duyarlı bir iktidar gelir, yakın zamanda seçimler var ve o daha da ileriye götürmek için bize yol açar.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Bu yasaları biz yazdık, kadın hareketi yazdı”
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.