CKD: Köy Enstitüleri Ülkemizin Kaçırdığı En Büyük Eğitim Projesidir.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 71.yıl dönümünü kutladı. Düzenlenen etkinlikte, Yenişehirli köy enstitüsü mezunu öğretmenler katıldı.  Anılarını paylaşan öğretmenler, köy enstitülerinde verilen eğitimi ve neden kapatıldığını anlattı.

Geçen hafta yapılan etkinlik, Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen ve tüm gün açık kalan “köy Enstitüleri” konulu fotoğraf sergisinin açılışı ile başladı. Onlarca fotoğrafın yer aldığı sergi, Yenişehir kamuoyunun ilgisini çekti. Köy enstitüsü mezunu öğretmenler, Osman Özel, Ramazan Tekdemir, Hüsamettin Kan ve Arif Oruç’un katılımıyla yapılan ve Dernek Başkanı Serpil Kayar’ın günün anlam ve önemini anlattığı kısa konuşmasından sonra, yapılan konuşmalarda köy Enstitülerinin eğitim anlayışı ile bu okulların neden kapatıldığı anlatıldı.

Dernek Başkanı Serpil Kayar, törende yaptığı konuşmada, kapatıldığı 1954 yılına kadar Köy enstitülerinde 1.308 kadın ve 15.943 erkek toplam 17.251 köy enstitüsü mezunu öğretmenin yetiştiği belirtildikten sonda, Yenişehir i bu konuda çok şanslı olduğunu söyledi.

“5 Yenişehirli öğretmenimiz mezun olmuş. Akdere Köyünden Arifliye Köy Enstitüsüne giderek müzik öğretmenliği-opera sanatçılığı gibi sanat çalışmalarıyla ömrü geçen Ahmet Yol’u saygıyla rahmetle anıyoruz. Bizler gerçekten çok şanslıyız. Dört değerli öğretmenimizi tanıma olanağı bulduk yıllarca bize ışık oldular, onların mücadeleci ruhları bize de pes etmemeyi öğretti. Şimdi de yanımızdalar Arifiye Köy Enstitüsü’ne giderek oradan mezun olan ve şu an yanımızda olan çok değerli öğretmenlerimiz Sayın Osman Özel, Sayın Arif Oruç, Sayın Hüsamettin Kan ve Sayın Ramazan Tekdemir ‘e katılarak bizleri onurlandırdıkları için teşekkür ediyoruz.”  Diyen Kayar, köy Enstitülerinin ülkemizin kaçırdığı en büyük eğitim projesi olduğunun altını çizdi.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CKD: Köy Enstitüleri Ülkemizin Kaçırdığı En Büyük Eğitim Projesidir.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.