İmam Nikâhı AİHM’ye Taşınıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi’nin imam nikahını meşrulaştıran kararı Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. CKD’nin 86 şubesi ile başlattığı imza kampanyasında toplanan imzaları  Meclis’e gönderecek.

Konuyla ilgili CKD Yenişehir Şube Başkanı Serpil Kayar yaptığı açıklamada, AİHM ne yapılan başvuru, mahkemece işleme kondu. Birçok il ve ilçede imza kampanyaları tamamlanıyor. Medeni Kanun un önemini her fırsatta işlemeye çalışan bizler de kadını karanlığa gömecek bu kararın ne derece yanlış olduğunu bir kez daha belirtmek istedik” dedi ve konuyla ilgili hazırlanan basın açıklamasını paylaştı.

Açıklama şöyle:

Adının Köleleştirilmesine, Çocuk Gelinlere Hayır!

Bizler, her gün birden fazla işlenen kadın cinayetlerine,  şiddete ve çocuk istismarlarına uyandığımız ülkemizde, ‘Medeni Kanunu daha iyi anlatmalı ve sahip çıkmalıyız ‘diye çabalarken Anayasa Mahkemesinin aldığı imam nikahı kararı gündeme düştü.’ Anayasa Mahkemesi, resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini öngören maddenin kaldırılmasına’ karar verdi.

 Bu Karar Ne Anlama Geliyor

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile artık resmi nikah yapmadan imam nikahı ile evlilik olabilecek.  Ve imam nikahının öne alınabilmesi, istismarcıların işine geleceği için resmi evliliklerin azalmasına yol açacak. Çocuk gelinlerin sayısı, ağır bir yaramız olan Kuma olayı daha da artacak. Bu durum ise kadın ve doğacak çocuklar açısından çok büyük sorunlar yaratacak.

Bugünkü Medeni Kanun, evlilik birliği içinde edinilen malların yarısı kadınındır… Derken tabii ki evlilik birliği resmen kurulmamış olduğu için kadın yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen hiç güvencesiz kapının önüne konabilecek. Kadınların miras hakları ellerinden alınacak.

Resmi nikahla kadınları ve çocukları güvence altına almanın yanı sıra erken yaşta evlilikleri, hileleri önlemiş oluyoruz.  Hiçbir resmi kayıt olmaksızın bir araya gelip, sıkıldığı anda herhangi bir mahkeme kararı gerekmeksizin, herhangi bir yasal tazminat ve benzeri olmaksızın kadın ve çocuğu terk eden erkekler için cesaretlendirici olacak, çocuk gelinler artacaktır.

Erken yaşta evliliklerin ve dini nikahla güvencesizleştirilmenin  yarattığı  acıları, olumsuzlukları  her gün en ağır şekilde yaşıyor kadınlarımız.

Bir çok kişi imam nikahı ile evlilik yoluna sapacağı için doğacak çocukların miras hakkı ve soyadı gibi bir çok sorunu olacak.

Yani bu çocuk, evlilik birliği içinde doğdu mu doğmadı mı? Evlilik  birliği içinde doğmadı ama ne oluyor babası bu mudur …  ve insan onurunu zedeleyecek  sayısız  olumsuzluklar . …

AYM , nin bu kararı ile Cumhuriyet  in en önemli  devrimlerinden  biri olan  Medeni Kanun la sahip olduğumuz  ‘kadının da  var oluşu ,özgürleşmesi’  artık güvence altında olmaktan çıkmış, kadını  köleleştirmek isteyenlerin insafına terk edilmiştir

Türk Kadınına hak ettiği hakları, tüm dünya ülkelerinden önce tanıyan Atatürk Türkiye’sinde,1926 yılında Medeni Kanun la edindiğimiz  ‘Kadının İnsan Haklarını,  2015 Türkiye’sinde kaybetmeyi kabul etmemiz olanaksızdır. Bu kararın bir an önce geri çekilmesi için çalışan CUMHURİYET Kadınları olarak biz de bir kez daha kararın yanlışlığını vurguluyor, bir önce iptalini istiyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İmam Nikâhı AİHM’ye Taşınıyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.