Kent Müzesi için ilk adım

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BBB tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanarak Belediyemize devri gerçekleştirilen Sinanpaşa Külliyesi’nin bir bölümünde açılacak olan Yenişehir Kent Müzesi Bilgilendirme Toplantısı, 18 Ocak 2017 Perşembe günü Belediye Meclis Salonunda muhtarların katılımıyla gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Süleyman Çelik’in Başkanlığında yapılan toplantıya, Uludağ Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Bahri Yıldız, Ak Parti İlçe Başkanı Adnan Kamıl, Bursa Kent Müzesi Müdür Vekili Dilek Yıldız Karakaş, Arkeolog Fikret Alkan, Mimar Ömer Faruk Şahin, Belediye Başkan Yardımcıları Zekai Dündar Ve Ali Darığa, Meclis Üyeleri, Belediye Daire Amirleri katıldı.

Belediye Başkanı Süleyman Çelik, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi’nin Sinanpaşa Külliyesinde gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Belediyemize yetki devrinin yapıldığını ifade ederek, Külliyenin bir bölümünde Yenişehir Kent Müzesi kurulacağını sözlerine ekledi.

Osmanlı’ya ilk başkentlik yapmış olan ilçemizin, tarihi mirasının sergileneceği Kent Müzesi çalışması için bugünün bir milat olduğuna değinen Başkan Çelik, 5-6 ay gibi bir süre içerisinde Yeni Devlet Hastanesinin hizmete açılmasıyla boşalacak olan mevcut hastane binasına Hükümet Konağının taşınmasıyla boşalacak olan Tarihi Hükümet Konağının da ileride Kent Müzesi olarak faaliyet göstereceğini söyledi.

Yenişehir Kent Müzesi kurulum çalışmalarında Belediyemizin gereken bütün katkıyı koyacağını da belirten Başkan Çelik, envanter toplanması konusunda muhtarlarımıza önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu,  hocası Prof. Dr. Halil İnalcık ile ilçemizi ziyaret ettiğini ve kendisinin Yenişehir’i heyecan verici bir yer olarak gördüğünü, Osmanlı’nın ilk başkenti olan Yenişehir’in beylikten devlete geçişte önemli kararların alındığı bir şehir olduğunu ifade ettiğini söyledi. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, “Halil İNALCIK hoca, Orhangazi zamanında birçok faaliyetin Bursa ile Yenişehir ortaklığında yapıldığını söylüyordu. Yenişehir bu yüzden çok önemli bir yer. Biz de çalışmalarımızda Yenişehir’i nelerin temsil edebileceğini araştırdık. Yenişehir’in tabiat ve verimliliği, tarihte büyük bir yol ağı üzerinde olması, hacıların birleşme yolu olması, Ordu yolu olması ön plana çıktı. Bu müzeyi kurmaktaki amacımız, yetişkinlerden çok çocuklarımızın tarihini öğrenmesini istiyoruz. Müzelerin en büyük faydası ise, çocukların incelerken tarihi öğrenmeleri. Bir araştırmada, Dünyada en çok eğitimin müzelerde yapıldığı belirlenmiş. Bu sebeple Yenişehir’de yapılacak olan kent müzesine çok önem veriyoruz. Müzede ayrıca, Çanakkale, İstiklal ve tüm vatan şehitleri de yerlerini alacak. Bu anlamda müzeye herkesin katkısını bekliyoruz. Bu aşamada muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla birebir görüşmeler yapacağız” dedi.

Bursa Kent Müzesi Müdür Vekili Dilek Yıldız Karakaş ise yaptığı konuşmada “Sizlerle işbirliği yapmadan yapacağımız müzenin çok anlam taşıyacağına inanmıyoruz. Bu müzeye sizlerin katkısı çok önemli. Yenişehir Kent Müzesi’ne bağışlar çok önemli. Biz Bursa Kent Müzesi’ne 20 bağışla başladık. 10 yılda 6500 bağışa ulaştık. Bunun için bağışın ve güvenin önemi çok büyük. İş birliğiniz için teşekkür ediyor, tüm muhtarlarımızı Bursa Kent Müzesi’ne davet ediyorum”.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kent Müzesi için ilk adım
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.