Yenişehir Devlet Hastanesi’nden sonra, Yenişehir’in çok önemli bir eğitim yuvası olan ve sırasıyla Yenişehir Ortaokulu, Yenişehir Lisesi ve son olarak da Osmangazi Lisesi adı altında 1950 yılından itibaren kesintisiz hizmet veren tarihi bina yıkılıyor.
70 yıldır Yenişehir eğitiminde çok önemli bir yeri olan Lise binasının yıkılma süreci Yenişehirli vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor.
Binanın yıkım aşamalarını kayıt eden, cep telefonlarıyla anılarının izlerini kalıcı yapmaya çalışan vatandaşların, sosyal medyadan paylaştıkları görüntüler çeşitli illerde yaşayan Yenişehirliler tarafından da üzüntüyle takip ediliyor.
70 yıldır hizmet veren binanın yıkım görüntüleri, on binlerce kişinin anıları da tetikledi. Sosyal medyada son yılların en önemli Yenişehir haberi gibi ilgi görüyor. Yıkım çalışmalarını cep telefonu kamerasıyla an ve an görüntüleyen vatandaşların her birinin yüzüne hüzün vardı. Hüznün nedeni; Hizmet verdiği süre içinde on binlerce kişiye hizmet veren ve binlerce anının adresi olan binanın yıkılmasıydı.
Anılar canlandı. İlk kuruluş yıllarından itibaren tüm aşamalarını bilen Yenişehirli vatandaşlar sadece binanın geçirdiği aşamaları değil aynı zamanda birlikte eğitim gördüğü arkadaşlarını ve görev yapan öğretmenlerini andılar.
Haber, Yenişehir kamuoyunda büyük hüzün yarattı. Onca anının, bina ile birlikte yok olup gideceğini söyleyenler, durumdan rahatsızlıklarını dile getirirken binanın ömrünü tamamladığını, yapılacak bir şeyin olmadığını ifade edenler de oldu.
Yıkılan binanın yerine ne yapılacak?
Yenişehir ilçe merkezindeki Osmangazi Lisesi'nin artık kullanmadığı binası, belediyeye devredildiğini belirten Belediye Başkanı Davut Aydın, Osmangazi Lisesi'nin yeni yapılan okul binasına taşındığını, belediyeye devredilen eski binanın ise yıkılarak yerine Kent Meydanı kurulacağını söyledi.
Yenimahalle'deki belediyeye ait arsaya Şişecam tarafından okul binası inşa edildiğini hatırlatan Başkan Aydın, protokol gereği okulun boşalttığı eski binanın belediyeye devredildiğini söyledi. Eski binanın da içinde bulunduğu toplam 14 bin metrekarelik alanda Kent Meydanı kurulacağını anlatan Başkan Aydın, "Zemini otopark olarak düzenlenecek Kent Meydanı Projesinin hayata geçirilmesi için Büyükşehir Belediyesi'nden destek alacağız. Böylece ilçemizin hem otopark sorunu çözüme kavuşacak, hem rahat bir nefes alınacak Kent Meydanı oluşturmuş olacağız" dedi.
Osmangazi kent meydanı olacak.
İlçe merkezindeki 14 bin metrekarelik alanın Kent Meydanı olarak düzenleneceğini belirten Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, çalışmalara başladıklarını söyledi. Meydanın, ilçenin önemli bir eksiğini kapatacağını vurgulayan Aydın, zeminde fizibilite çalışması yapılacağını ve uygun görülürse yeraltı otoparkı oluşturulacağını anlattı. Aydın, "Kent Meydanı'nda tarihi çeşme, gençlerin müzik yapıp dinlenebileceği bir amfi, seyir kulesi. yeşil alanlar ve tören alanı bulunacak" diyen Başkan Aydın, Kent Meydanı'na, Osmangazi Meydanı adını vereceklerini sözlerine ekledi.
Binanın kısa tarihçesi:
1940’lı yıllarda İznik Yolu ve Bursa Yolu olarak anılan iki caddenin kesiştiği bölgede hazineye ait 6355 m2 arsanın güneyine 378 m2 olan ilk inşaatın temeli atılmıştır. Bu girişim ilçe halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Yapım işleri hızla devam etmiş ve inşaatın bodrum katına ait olan bütün duvarları yığma tuğla ile iki metre yüksekliğinde örülmüş ancak hasır betonu dökülmeden yarıda bırakılmıştır.
Osman Minez’ten sonra Belediye Başkanı olan İbrahim Güvenç (Karaosmanoğlu 1946-1950)1948 yılı ortalarında Bursa Bölgesi başta olmak üzere, civar il ve ilçelerinde açılması düşünülen 50’ye yakın ortaokulun, ilçemizde de faaliyete geçmesi için, büyük bir fedakârlık örneği göstermiştir.
Yenişehir Ortaokulu ortadaki binada hizmet veriyordu. İbrahim Bozunoğulları’nın müdürlüğü zamanında karşıdaki ek bina, Kaymakam Şükrü Özhan döneminde de halkın bağışlarıyla sol başta olan bina inşa edilmişti.