Sınıf Annesi Uygulaması Yasaklandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir süredir üzerinde düşünülen konuyla ilgili son karar çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, sınıf annesi uygulamasını yasakladı. Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin öğretmenlerle iletişimini kolaylaştıran ancak tartışmalara yol açan 'sınıf annesi' uygulamasını yasakladı. İlk ve orta dereceli okullarda sınıfın veli temsilcisi olarak değerlendirilen bu görev için yeni bir karar alındı.

Eğitimde Tartışmalı Bir Dönemin Sonu

Türkiye genelindeki okullarda, bazı velilerin "sınıf annesi" adı altında görevlendirilmesi son buldu. Milli Eğitim Bakanlığı, bu kişilerin sınıflarda aidat toplaması, ders araç-gereçleri için para talep etmesi ve derslere müdahale etmesi gibi faaliyetlere son verdi. Görevin uygunsuz kullanıldığına yönelik tespit edilen durumlar nedeniyle karar okullar ile paylaşıldı.

Valiliklere, MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer tarafından gönderilen "Mevzuatta yer olmayan uygulamalar hakkında (Sınıf annesi)" başlıklı yazıda sınıf annesi olarak görevlendirilen velilerin çeşitli faaliyetler sebebiyle aidat topladığı ve zaman zaman derslere müdahale ettiği yönüne dikkat çekildi.

Sınıf anne uygulaması, özellikle öğretmenlerin önüne geçtiği eleştirilere yol açmıştı. Bazı veliler ve öğretmenler, bu uygulamanın okuldaki işleri kolaylaştırdığı ve daha iyi bir iletişim sağladığına inanırken, eleştirenler ise öğretmenlerin profesyonelliğine müdahale edildiğini savundu.

Eğitimin Niteliği ve Pedagojik İlkeler

Öğretmenler dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu belirtildi. Ayrıca, sınıf anne uygulamasının mevzuatta yeri olmadığına dikkat çekildi ve valiliklere bu uygulamalara izin verilmemesi ve okulların bu konuda uyarılması talimatı verildi.

Sınıf annelerinin öğretmenlerin önüne geçtiği yönündeki eleştirilere rağmen, bazı veliler ve öğretmenler bu uygulamayı okuldaki işleri kolaylaştırdığı için destekliyordu. Ancak son dönemde yaşanan olaylar ve artan şikayetler bu değişikliği kaçınılmaz kıldı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sınıf Annesi Uygulaması Yasaklandı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.