Soğanın ekim maliyeti 4 bin lira

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir’de mevsim normalleri üzerinde seyreden havaları fırsat bilen çiftçiler soğan ekimlerine başladı.

Yenişehir Eğerce Köyü’nde çiftçiler bölgenin ilk ürünü olan soğan ekimi için tarlaya çıktılar. Geçen hafta başlayan soğan ekimleri yoğun bir şekilde sürüyor.

Eğerce Köyü’nden soğan üreticisi Rahmi Erten, “her gün değişen fiyatlarla maliyet hesabı yapacak durumda bile değiliz.” Derken bu yıl bir dönüm soğanın ilk ekim maliyetinin 4 bin lirayı geçtiğini söylüyor.

Bir dönüm soğanın ilk ekim maliyetini çıkaran Erten’in açıklaması şöyle:

“Bir dönüme 50-60 kilogram arpacık atılıyor. Bunun maliyeti dönüm başına yaklaşık 2 bin lira tutuyor. Yine dönem başı ekimle birlikte atılan gübre maliyeti var. Bunun da bu yılki maliyeti 600 lira civarında. Makineyle ekilmesi halinde dönüm başı 200 lira, işçi ile ekilirse bu maliyet 500 lirayı buluyor. Yine ekim sırasında ve sonrasında ot için atılan kaplama ilaçlarını ve toprak altına atılan haşere ilaçlarını da ilave ettiğimizde bir dönüm soğanın ekim maliyeti yaklaşık 4 bin lirayı buluyor. Bu maliyetlere kendi arazimiz olduğu için icar ücreti ile motorin ve kendi işçiliğimiz dahil edilmemiştir.”

Soğan ekimi ile ilgili masraflar bununla da sınırlı olmadığını belirten Erten, “ her gün değişen fiyatlarla maliyet hesabı yapacak durumda bile değiliz” diyor ve şunları ekliyor:

“Her şey yolunda giderse, yani kuraklık olmazsa ve bizler ekim sonrası işleri yapabilirsek dönüm başına 2 ton civarında soğan alırız. Yani, zamanında yeter kadar bahar gübresi ve haftalık koruma ilaçlarını altı hafta süreyle düzenli olarak atabilirsek, tüm maliyetleri bu günkü rakamlar üzerinden yaptığımızda soğanın kilogram maliyetinin 7 lirayı bulduğu ve toptan satışının 12 liranın altına düşmemesi gerektiği söylenebilir.”

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Soğanın ekim maliyeti 4 bin lira
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.