Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, yağlık ayçiçeği fiyatının ve rekoltesinin üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.
Hakkı Çetin Trakya Birlik tarafından yağlık ayçiçeği fiyatlarının belirlendiğini belirterek, ‘Birliğimiz Ayçiçeği Ön Alım Fiyatı %44 Hamyağ oranlı ayçiçeği için 2,459 TL/Kg, %40 Hamyağ oranlı ayçiçeği için 2,320 TL/Kg, %50 Hamyağ oranlı ayçiçeği için 2,668 TL/Kg olarak belirlemiştir. Tüm ortaklarımıza hayırlı olmasını dileriz. Geçtiğimiz yıl fiyatlar 1,720 TL ile 10970 TL arasındaydı. Verilen fiyat gerçekten üreticimiz için iyi fiyattır. Biz hem üreticimizi hem de kurumumuzu düşünüyoruz. Her iki taraf için de fiyat tatmin edicidir’ dedi.
Bu yıl hem fiyat hem de rekolte bakımından fiyatların üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirten Hakkı Çetin, ‘Şu an bizim dışımızda alım yapan tüccarlar 2,100-2,200 TL ‘den alım yapıyor. Bizim ortaklarımız daha çok kazanıyor. Bu yıl rekolte de bizleri sevindirdi. Dönüme 250-300 Kg. arasında ürün alıyoruz. Bizim bu yılki rekolte alımımız 1,500 ton’du. Bize ortak olmayan üreticilerimizden de rekolte dışı alım ortak olma şartı ile yapabiliyoruz’ dedi.
Trakya Birliğin fiyat belirlerken girdi fiyatlarını da göz önüne aldığını belirten Hakkı Çetin, kesinlikle üreticimizi mağdur etmek gibi bir düşünce içinde olmuyoruz. Biz ayçiçeğinin dışında alım yaptığımız arpa, buğday ve mısırda da aynı mantıkla hareket ettik. Piyasanın üstünde bir fiyatla aldık ürünleri. Alım yaptığımız ürünlerin paralarını da peşin yapıyoruz’ diye konuştu.
Ülke çiftçisinin zor günler geçirdiğinin altını çizen Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, ‘Bu zor dönemi el birliği ile atlatacağız. Biz üreticilerimize sahip çıkıyoruz onlarında bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Bizim tek derdimiz ve Yenişehir’in ve Türkiye’nin kalkınmasıdır’ dedi.
Çiftçinin düzenli para kazanabilmesi için planlı ve sözleşmeli tarıma yönelmesi gerektiğini de belirten Hakkı Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Çiftçimiz artık kumar oynamaktan vaz geçmeli. Şansına ürün ekmemeli. Özellikle sözleşmeli tarıma yönelmeli. Bir tek ürüne yoğunlaşmak yerine birçok ürün denemeli’ Haber: Harun Sak