Yenişehir Köyleri (Karacaali Köyü 3)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurtuluş Savaşı Yıllarında Karacaali

Milli Mücadele döneminde Yenişehir’in birçok köyü gibi Karacaali Köyü de işgaller ve bu işgaller sürecinde yaşananlardan dolayı derin acılara maruz kalmıştır. Yenişehir’in ilk işgal tarihinden kuruluş günü olan 2 Kasım 1920 tarihinden 4 gün sonra 6 Kasım’da Yenişehir’den Debbağ Ali Tevfik Efendi’nin Bursa’ya yazdığı bir mektup da köyün sığır koyun ve hayvanatının tamamen alınıp götürüldüğü belirtilmektedir.

Yenişehir’in ikinci kez işgal tarihi olan İnönü Muharebesi’nin başlangıcı 6 Ocak 1921 tarihinden bir gün öncesine ait bir askeri rapora göre Yunan birliklerinin Karacaali Köyü’nün batısındaki sınırda konuşlandığı belirtilmektedir. Bir gün sonraki Batı Cephesi durumunu belirten başka bir raporda da Yunanlıların bir tabur piyade ve üç bölüklü bir süvari alayı ile Menteşe’den Karacaali’ye doğru hareketlendikleri bir alay sanılan Yunan piyadesinin de Karacaali’nin kuzey sırtlarında bulunduğu belirtilmiştir.

23 Mart 1921 günü başlayan üçüncü kez işgal ve 4 Nisan 1921 günü tekrar Türk birliklerinin eline geçen bölgeden 14 Nisan günü Batı Cephesi Komutanlığınca hazırlanan bir raporda Karacaali Köyünün tümüyle yakıldığı belirtilmektedir.

Savaş yıllarında derin acılar yaşayan Karacaali Köyü halkı hem Kurtuluş Savaşı’na hem de öncesinde yaşanan Cihan Harbine katılan kahramanları ile gurur duymaktadır.

Ebetteki Balkan Savaşları, ardından Cihan Harbi, bu harbe bağlı olarak dünya da bir eşi dahi olmayan Türk Destanı Çanakkale ve son olarak da İstiklâl Mücadelemiz sırasında adını yad edemediğimiz bir çok isimsiz kahramanımız bulunmakta. Bu kahramanlarımızın isimlerini tespit edebildiklerimiz edemediklerimizin yanında sayıca oldukça az olduğunu bilmekteyiz.

Köyden Cihan Harbine katılıp şehit düşenlerden ve İstiklal Madalyasına sahip olanlardan tespit edebildiklerimiz şöyledir;

➢           Ali oğlu Mustafa, 14 Haziran 1916’da Sivritepe Muharebesinde,

➢           İbrahim oğlu Osman, 16 Haziran 1915’de Çanakkale Gümüşsuyu Hastanesi’nde

➢           Halil oğlu İbrahim Turan

Ayrıca yine köyden tespit edebildiğimiz İstiklal Madalyalı gazilerimiz şunlardır;

➢           Arif oğlu İsmail, 1311 doğumlu, 189. Alay 1. Taburda er olarak görev yapmış

➢           Ali oğlu Osman Bayrak, 1309 doğumlu, 4. Tümen Hücum Taburunun 2. Bölüğünde er olarak görev yapmış

Köyün Ekonomisi

Köylünün geçim kaynağı genel olarak tarıma dayalı olup, verimli arazisinde ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Son dönemlerde kurulan çiftlikler ile de zirai faaliyetler daha modern olarak gerçekleştiriliyor. Başta buğday, arpa, yulaf gibi tahıllar, biber çeşitleri, araca, fasulye, mısır ve ayçiçeği ekilen ürünlerin başında yer alır. Meyvecilik istenilen düzeyde olmayıp gelişme içerisindedir. Genelde kuzeydeki yamaç arazilerde ceviz ve badem bahçeleri oluşturulmaktadır.

Hayvancılık eskisi kadar olmasa da tarımın yanında aile ekonomisine destek olmak amacıyla halen yapılmaktadır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri (Karacaali Köyü 3)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.