“Sol”un Çanakkale’si Yok mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sol kültür her zaman Türk halk müziğine açık olmuştur. Gençlik döneminde saz eşliğinde söylenen bu türkülere katılmayan yoktur. Bunların en başında da isyan ve direniş türküleri gelir. Pir Sultan Abdal, Köroğlu, Dadaloğlu gibi ozanların türküleri yanında anonim isyan türküleri de bir ağızdan söylenen türküler arasındadır.

Hepsini birden seslendiren unutulmaz sanatçı Ruhi Su bunları bilmeyenlere de öğretmeyi başarmıştır. Ruhi Su’nun en bilinen albümü “Seferberlik Türküleri”, Çanakkale Türküsü ile başlar. Ruhi Su’nun bas-bariton sesi ile söylediği o türkü içimizi titretir. Yüreğimiz kabarır.

“Ben solcuyum”, “ben devrimciyim” deyip gençliğinde Çanakkale Türküsünü söylemeyen yoktur. Böyle olmasından doğal bir şey de yoktur. Çünkü Çanakkale 100 yıl önce emperyalizme ilk kez kesin şekilde “dur” demenin adıdır. Simgesidir. Emperyalizm kavramını cesaretle kullanıp herkese öğreten sol olmuştur. Emperyalizm sözcüğünü duyunca tüyleri diken diken olup solcu avına çıkanlar şimdi gönül rahatlığı ile emperyalizm diyebilirken kendilerine “sol” diyen bazıları emperyalizm sözcüğünü unutmuşlardır.

İşte bu “sol” ne acıdır ki Çanakkale’yi de unutmuştur. Çünkü onlar artık emperyalizm ile el ele Türkiye Cumhuriyetini yıkmak ülkeyi parçalamak için kolları sıvamıştır. Yüzüncü yılında Çanakkale zaferini anmak adeta utanç nedenidir. Irkçılıktır…

Sovyet devrimine bağlılıklarını bildirip Lenin hayranı olduklarını söyleyenler Çanakkale direnişinin Sovyet Devriminin en önemli etmenlerinden biri olduğunu da unutmuş görünüyorlar.

Çanakkale zaferinin 100. yıl etkinlikleri sürerken kendine “sol” diyen gurupların gazetelerinde Çanakkale Zaferini boşuna aradık.

Yine kendine “sol” adını yakıştıran bazı örgüt ve sendikaları anma törenlerinde boşuna aradık.

AKP iktidarı Çanakkale Zaferinin 100. yıl anma etkinliklerini halka kapatırken “solcu” olma iddiasındakiler de sayfalarını anma törenlerine kapattılar. Bu gazetelerden bir tanesi AKP iktidarının Milli Eğitim Müdürlüğünün Mustafa Kemal adını kitaplardan çıkardığı haberini eleştirel şekilde verirken kendi sayfalarında gözlerimiz boşuna Çanakkale haberi aradı.

Çanakkale Zaferi sadece sol’un değil, tüm Türkiye halkının, dahası tüm ezilen ulusların bayramı, emperyalizme karşı zaferidir.

Türkiye’yi vatan olmaktan çıkartıp şirket haline getirmeye kalkanların ortaya çıktığı dönemde, şirket hisselerini yabancılara satıp ülkeyi pazarlamayı “görevi” sayanların olduğu dönemde sol her zamankinden daha çok Çanakkale Zaferini kutlamalıdır.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Sol”un Çanakkale’si Yok mu?

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.