YENİŞEHİR HALKEVİ (1932 – 1951 )

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

19 Şubat 1932 tarihinde kurulan Halkevleri çok kısa bir zamanda yurdumuzun en ücra yerlerine kadar yaygınlaşaraktyc toplumumuzun eğitiminde ve aydınlanmasında etkin olmuştur. İl ve ilçelere şubeler, köylere ise Halkodaları açılmış ve bunlar 20 yıla yakın hizmet sunmuştur.

Yer: bundan 50 yıl öncesine kadar Ulusal Bayramların kutlandığı Hükümet Konağı ve çevresi. Belediye Başkanı Osman Minez döneminde (1933-1935) Cumhuriyet Meydanı olarak adlandırılmış. Bu yerin adı daha sonra Cumhuriyet Alanı olarak değiştirilmiştir.  Fotoğraf o günkü Halkevi binası önünde çekilmiştir. Burada ise şimdi Halk Eğitimi Merkezi bulunmaktadır. Bu fotoğrafta tanıyabildiklerimiz ise şunlar:  soldan çerçeve içine alınmış olan Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı ve aynı zamanda Halkevinin  değişmeyen tek başkanı olan Kumaşların Mehmet Özeç . Önde oturanlardan çerçeve içinde olan ise Çanakkale Savaşlarının çok önemli kahramanlarından Gazi Müstecip  Onbaşı. ( Orhaniye Köyü 1891-1959). (Fotoğraf Kaynağı: Halk Bankası Emekli Personelinden İbrahim Sığ
Yer: bundan 50 yıl öncesine kadar Ulusal Bayramların kutlandığı Hükümet Konağı ve çevresi. Belediye Başkanı Osman Minez döneminde (1933-1935) Cumhuriyet Meydanı olarak adlandırılmış. Bu yerin adı daha sonra Cumhuriyet Alanı olarak değiştirilmiştir.
Fotoğraf o günkü Halkevi binası önünde çekilmiştir. Burada ise şimdi Halk Eğitimi Merkezi bulunmaktadır. Bu fotoğrafta tanıyabildiklerimiz ise şunlar: soldan çerçeve içine alınmış olan Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı ve aynı zamanda Halkevinin değişmeyen tek başkanı olan Kumaşların Mehmet Özeç . Önde oturanlardan çerçeve içinde olan ise Çanakkale Savaşlarının çok önemli kahramanlarından Gazi Müstecip Onbaşı. ( Orhaniye Köyü 1891-1959). (Fotoğraf Kaynağı: Halk Bankası Emekli Personelinden İbrahim Sığ

Bu kurumların amacı; Türk toplumunu soysallaştırmak adına kültür, sanat ve edebiyat ile güzel sanatların her dalında insanları eğiterek yetiştirmektir. Yetiştirilen bu insanları kötü alışkanlık ve ortamlardan alıkoymak, sportif çalışmalara özendirerek aynı zamanda sağlıklı yaşamlarını temin etmektir. Sonrasında da insanların öğrendiklerini ve hazırladıkları kültürel yapıtları halkın hizmetine sunarak, aydın bir toplum yaratmaktır. Halk Okulları diyebileceğimiz bu eğitim merkezleri, köylerde de Halkodaları adı altında örgütlenmiştir.
Köylümüze okuma-yazma öğretmek, tarım ve hayvancılığı uygulamalı olarak öğreterek ve eğiterek bilinçlendirmek ve de sosyal etkinlikler düzenlemek başlıca görevlerindendir.
Bu kurumlarla ilgili olarak Bursa Tapu Sicil Müdürlüğünden emekli olan ve emeklilik dönemini Yenişehir- Osmaniye köyünde sürdüren ve geçen yıl kaybettiğimiz asırlık çınarımız Hüseyin Kaplan (1915-2014) bir sohbetimizde anılarını şöyle sıralıyordu:
“Halkevleri; 1930’lu yılların başında kapatılan Türk Ocaklarının yerine İl ve ilçelerde Halkevleri, köylerde ise Halkodaları olarak faaliyete geçmişti. Bunların kuruluş amacı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün inkılaplarını benimseyen, laik ve aydın bir toplum yaratmaktı. Bunun için eğitime son derece önem verilerek okuma-yazma seferberliği ilan edilmişti. Çünkü halk çok cahildi, okur-yazar oranı çok mu çok düşüktü. Bu nedenle cahil halkı eğitmek ve öğretmek ancak bu kurumlar sayesinde oluyordu. Milletimizde kentlisiyle, köylüsüyle tek vücut olup, Halkevlerine ve Halkodalarına büyük ilgi gösteriyor, birbirine tavsiye ediyordu. Her geçen zaman içinde çeşitli il ve ilçelerde Halkevleri açılıyor; eğitim ve sanattan tutunda, spor, müzik, köycülük, kütüphane gibi çeşitli kollarda faaliyetleri oluyordu. Müzik ve tiyatro kurslarına ilgi daha fazlaydı. Halk Kütüphanesi herkesin hizmetine sunulmuştu. Köylerde ise gençlerin okuma -yazma öğrenmeleri Halkodalarının sayesinde oluyordu. Ben bile Türk Alfabesiyle okuma ve yazmayı köyümüzde açılan Halkodasında Köy İmamımız Hafız Hasan Özkan’dan öğrenmiştim. O zaman köyümüzün muhtarı Ahmet Yaşar çok aydın ve müteşebbis bir insandı. Aynı zamanda Halkodası başkanıydı. Cumhuriyetimizin 10. yıl kutlamalarında köyümüz meydanına çok güzel bir sahne kurulmuştu. Köy gençlerinden oluşan bir piyes bu sahnede oynanmıştı. Bende o zaman 18-19 yaşlarında idim. Bu kutlamalar için çevre köylerden öğretmenler, öğrenciler ve özellikle enstrüman çalan misafirler davet edilmişti. Herkes pürneşe eğleniyor, çalgılar çalıp oyunlar oynanıyordu. On yıl önce düşman işgalinde inim inim inleyen insanlarımız bu kez kurtuluşumuzun ve de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunun 10.yıl dönümünün bilinci ve şuuru ile çok coşkulu bir gün geçiriyordu. Bu coşku uzun bir zaman unutulmadı. Bu güzel günleri bizlere yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına sonsuza dek minnettarız. Bu vatan uğruna canını seve seve feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de şükranla anıyorum.”
Osmaniye köyündeki 10. Yıl kutlamalarının canlı tanığı, Halkodalarının 1933 yılında faal olduğunu işaret ediyordu.

Yenişehir Halkevi’nin sosyal etkinlikleri içinde toplu sünnet cemiyetleri düzenlemekte vardı. Bu sosyal etkinliklere tanık olan Mihriye Özeç (88) oğlu Hamdi T. Özeç’le bu fotoğrafı bize ulaştırdı. O günlerin fotoğrafçısı Kara Mehmet (Sorgut)tarafından çekildiği öğrenilen bu fotoğrafta bulunanlar:  soldan itibaren: 1-Muhtar Çelik (Özel İdare Memuru), 2-Tevfik Tekinel (Öğretmen), 3-Mehmet Zaim (Esnaf, Çayır Mah. Değirmen Sok. No: 20’deki tarihi evin sahibi)4- Mehmet Özeç (HalkeviBaşkanı),  5- Bilinemedi , 6- Nazif  Körüstan Hoca(Ulucami İmamı), 6- Bilinemedi, 7- Mehmet Mumcu (Sünnetçi), 8- Akdümbeklerden Halil Akbay .  Oturanlardan baştaki: Süleymanpaşa İlkokulu Müdürü Süleyman Tuzkan diğerinin kim olduğu belirlenemedi.
Yenişehir Halkevi’nin sosyal etkinlikleri içinde toplu sünnet cemiyetleri düzenlemekte vardı. Bu sosyal etkinliklere tanık olan Mihriye Özeç (88) oğlu Hamdi T. Özeç’le bu fotoğrafı bize ulaştırdı. O günlerin fotoğrafçısı Kara Mehmet (Sorgut)tarafından çekildiği öğrenilen bu fotoğrafta bulunanlar: soldan itibaren: 1-Muhtar Çelik (Özel İdare Memuru), 2-Tevfik Tekinel (Öğretmen), 3-Mehmet Zaim (Esnaf, Çayır Mah. Değirmen Sok. No: 20’deki tarihi evin sahibi)4- Mehmet Özeç (HalkeviBaşkanı), 5- Bilinemedi , 6- Nazif Körüstan Hoca(Ulucami İmamı), 6- Bilinemedi, 7- Mehmet Mumcu (Sünnetçi), 8- Akdümbeklerden Halil Akbay .
Oturanlardan baştaki: Süleymanpaşa İlkokulu Müdürü Süleyman Tuzkan diğerinin kim olduğu belirlenemedi.

Yazımızda yer alan ve İlçemizdeki Halkevinin önündeki çekilen bu fotoğraf 29 Ekim 1933 Pazar günü tarihini taşıyor. Cumhuriyetimizin 10. Yıl Kutlamaları sırasında objektife yansıyan bu görüntü Yenişehir Halkevinin de o tarihlerde faal olduğunu belgeliyor. Devam Edecek

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
YENİŞEHİR HALKEVİ (1932 – 1951 )
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.