Yenişehirli Terziler (4)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Terzi olup ta işyerini atölye haline getirerek, çok büyük firmalara hâlâ iş elbiseleri ve promosyon tycgiysiler diken Fahrettin Bilgit’tir. Bilgit İş Elbiseleri adı altında Gündoğan Mahallesi Davutoğlu Sokak No: 2 deki atölyesinde üretim yapan Fahrettin Bilgit ile geçmişi yad ederken:

Fahrettin Bilgit
Fahrettin Bilgit
“Terziliğe 1969 da Ali Beysel’in Ali Can Caddesindeki iş yerinde başladım. Kalfamız İsmail Ömür’dü. Nurettin Çıtak ve ben çıraktık. Altı yıl burada çalışıp kalfa da olduktan sonra, 1975 de askere gittim. Terhis olup tekrar Ali Beysel’in yanında devam ettim. O zaman da kalfa Nurettin Çıtak, çıraklarda Süleyman Cingil ve İsmail Bolulu idi. Birlikte altı ay çalışıp, Hıdırbali Mahallesi Hacı Hasan Sokakta kendi adıma iş yeri açıp, burada gömlek, pijama, okul ve iş önlüklükleri dikmeye başladım.
İlk kalfam İlhan Gerim, çıraklarımda Saffet İldeş ile Haluk Dıngıl’dı. 1983 yılına kadar burada gömlekçilik yaptım. Ünilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş. Dosan Konserve Fabrikasını devir alıp, bu firmanın bütün iş kıyafetlerini üretmeye başlayınca, işyerimi de Ünsal Pasajına taşıdım. Burası daha geniş olduğu için burada İlhan Gerim ve Metin Erdinç ile birlikte takımları kesip, dikebildiklerimizi dikiyorduk. Diğerlerini de fason olarak terzi arkadaşlardan Cemil Şevki’ye, S.Ahmet Birol’a ve İsmail Tekin’e veriyorduk. 1985 yılına kadar bu şekilde çalıştık.
Bu arada Rize’nin Pazar ilçesinde Lipton Çay Fabrikası faaliyete geçince onlarında iş kıyafetlerini yapmaya başladık. Genişleyen işlerimiz nedeniyle Yusuf Tonguç ve Mehmet Özkemer de yanımızda çalışmaya başladılar. Bu arada bana fason işi yapan arkadaşlarla bir araya gelerek, Juki ve Brother marka otomatik makinelerle üretimimizi de hızlandırmış olduk. Kadromuza tek pantoloncu ustası Karabıyık Necati Yaman da dahil olunca, işlerimiz daha da iyi olup, aldığımız siparişleri zamanından önce teslim etmeye başladık. Bu da bizim artımız oluyordu. Büyük firmalara yaptığımız bu iş kıyafetleri nedeniyle referansımızın çıtası da yükseliyordu. Aymar, Sana Yağ grubundan Ünilever’e geçince, Tat’da devreye girdi. Aymar ve Tat fabrikalarının da her türlü iş ve promosyon taleplerini ziyadesiyle yerine getiriyoruz. İlçemizin her zaman takdir ettiği iş adamlarımızdan İbrahim Orhan’ın holdingine bağlı Teknik Malzemenin iş kıyafetlerini, bu arada Sönmez Holding, Pamuklu Dokuma Grubunun da işlerini yapmağa başladık. Yenişehir damadı olan Olay Televizyon muhabiri Emekli Öğretmen Asım Akçacı’nın firmamızı tanıtan bir programdan sonra A.S.F. firmasıyla yaptığımız iş bağlantısı ise üç yıl devam etti. İtimat Süt Ürünleri A.Ş. ile kuruluşundan beri her türlü talep ve siparişleri ciddi bir şekilde devam etmektedir. Filli Boyanın da bir yıl promosyon işlerini yaparak ayda on, on beş bin adet hediyelik çeşitli giysiler ürettik. Hâlâ da bu işlerimize devam etmekteyiz.
46 yıldır bu meslekle ilgileniyorum. Ustalarımızdan Karabıyık Necati Yaman, Metin Erdinç ve Ersin Çakmak ve iki üç bayan çalışanımızla kızım Dilek Bilgit 2009 dan beri işlerimizi yürütmektedir. Kendisi U.Ü. İşletme Fakültesi Maliye Bölü- mü mezunu olduğu için, işlere daha vakıf ve de temkinli bir şekilde devam ederken, bende bu mesleğim adına, sosyal hayatın tam göbeğinde bulunduğumdan dolayı, 1981 yılından beri Muhtelif Esnaflar Odası Baş- kanıyım. Esnaf Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı ve 2012 den beri Başkanlığını yapmaktayım. Ayrıca BOSEB Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı 2013 den itibaren de Başkan Vekilliği yapmaktayım. Siyaseten de Demokratik Sol Parti ilçe başkanlığı görevinde de bulundum,”
diyordu.
Dört aydır devam ettiğimiz Yenişehirli Terzilerimizle ilgili yazı serimize son verirken, bayan terzisi olup da bize hatırlatılanlardan Bakkal Tatar Bayram Akman’ın kızları Hatice Olcar ile Müvetdet Tunç’un da terzilik yaptıklarını, ilk erkek gömlekleriyle iş elbiselerini de diktiklerini, hatta Doktor Ahmet Esin ile Doktor Cemal Kayışoğlu’na iş önlüklerini de teyzesi Müvetdet Tunç’ un yaptığını, Sigortacı Osman Kızılkan’ın eşi, Şapkacı Recep Olcar’ın kızı, meslektaşım, okul arkadaşım Ferhunde Kızılkan söyledi. Arapoğullarından Ahmet Benli’nin annesi Macide Benli’nin de Bayan Terzisi olduğunu, eski terzilerden Libas Hanım’ın yanında yetiştiğini, uzun zaman bu mesleği yaptığını, Diş Hekimi olan arkadaşım Abdullah Akalın’ın eşi Fatma Akalın’dan öğrendim. Yine Kurtuluş Mahallesi sakinlerinden Marangoz Mustafa Özkan’ın eşi Mecbure Özkan’ın da terzi olduğunu ve her türlü giysileri rahatlıkla diktiğini, kardeşim Kamil Öz hatırlattı.
Yakın ilgi ve uyarılarından dolayı adı geçenlere ayrı, ayrı teşekkür ederken, yaşama veda eden terzilerimizi rahmetle anıyor, hayatta kalanlara da esenlikler diliyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Terziler (4)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.