Dilimizi ve Kültürümüzü Kirletenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

   Bulaş

“Bulaş” sözcüğünü, Corana virüsünün ortaya çıkmasıyla birlikte duyduk. “Bulaşmak” yerine kullanılıyor. Bazılarına göre, yeni bir sözcük değilmiş, bir tıp terimiymiş. Tıp terimleri sözlüğüne baktım; böyle bir sözcük yok. Bana göre zorlama ve tuhaf bir sözcük. Dilbilgisi kurallarına da uymadığını düşünüyorum.    “Bulaşıcı hastalık” deseniz olmaz mı?

***

Çomar

“Çomar sözcüğü, önceden çoban köpeklerine verilen bir addı. Bu sözcük son dönemlerde; “yobaz, çıkarcı, saldırgan, kaba, terbiyesiz” kişileri tanımlamak için de kullanılıyor.    Bu sözcüğü, “Anadolu çomarı” şeklinde kullananlar da var. Anadolu’da yaşayan cahil kesimi böyle tanımlıyorlar.

Bu tür genellemelerle insanları incitmek, onlara hakaret etmek çok yanlış. Siyasi görüşlerini ve yaşam biçimlerini beğenmediğimiz insanlara “Çomar” demek, onları aşağılamak bir nefret söylemidir.

Hakkını arayan, sistemi ve sistemin sorumlularını eleştiren insanlara terörist, vatan haini, çürük, çapulcu, lümpen demek de bir nefret söylemidir. Ne yazık ki bu sözler ülkemizi yönetmeye çalışanlar tarafından sorumsuzca kullanılmaktadır.

***

   Sanırsam

Eskiden tanıdığım bir ailenin kızıyla karşılaştım. Büyümüş hoş bir kız olmuş. Bir iki satırlık sohbetten sonra:

“Anneniz babanız nasıl, iyiler mi diye sordum:

“Sanırsam boşanacaklar!” dedi. Benim yüzümün gerildiğini görünce aynı cümleyi yineledi:

“Sanırsam boşanacaklar!”

“Sanırım” sözcüğünün saçma bir formu işte böyle yanlış anlaşılmaya yol açıyor.

“Sanırsam” nedir ya! Bu kullanım yanlış; anlamı da yok. Dili bozan ve anlatım bozukluğuna yol açan bir sözcük. Bazı eylemler bazı kiplerde kullanılamaz.  Hiç olmazsa “Zannedersem” sözcüğünü kullanın. “Kanımca” sözcüğünü de kullanabilirsiniz.

Bunların derdi ne acaba? Böyle uyduruk sözcükler kullanarak farklı olmaya mı çalışıyorlar?

Komik duruma düştüklerini, itici olduklarını anlamıyorlar mı?

Ne yazık ki anlamıyorlar; çünkü donanımları yok, özenti çukurunda debeleniyorlar.   Akılla ilgili bir şey söyleyecektim ama vazgeçtim.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dilimizi ve Kültürümüzü Kirletenler
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.